Spasitel Duny přehled
Frank Herbert
Druhý díl ságy Spasitel Duny nás zavádí do světa, jehož po tisíciletí zaběhaný systém se hroutí. Paul Atreides, zvaný teď převážně Muad´dib, je absolutním pánem světa – a zároveň obětí své vlastní předzvěstné schopnosti, která z něj v očích jeho poddaných udělala boha. Na Arrakis přijíždějí tisíce poutníků, aby se poklonili novému spasiteli a jeho sestře Alii. Fremenská vojska šíří vesmírem hrůzu a zkázu a ničí všechno a všechny, kdo se Paulovi postaví do cesty. Bývalé mocnosti, dnes do značné míry zbavené své moci, se ale nehodlají jen tak vzdát: Bene Gesserit, Gilda a Tleilaxané připravují tajné spiknutí proti božskému vládci – a silného spojence mají v jeho vlastní domácnosti: Paulovu manželku Irulán, dceru bývalého vládce Shaddama, která svému manželovi trpce vyčítá, že s ní nechce mít děti. Na scénu vstupuje tajná zbraň – ghola Hayt, Tleilaxany znovuoživený Duncan Idaho, který přináší svému staronovému vládci zkázu…... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 1993 , Svoboda-LibertasOriginální název:
Dune Messiah, 1969
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Spasitel Duny. Přihlašte se a napište ho.

Spasitel Duny se mi líbil mnohem víc, než díl první. Nebyla jsem si jistá, jestli další díly budu chtít číst, ale po přečtení Spasitele si je přečtu.

Druhý díl je stejně jako čtvrtý více introspektivní a zaměřený na prožívání svého protagonisty. První a třetí díl jsou velmi dějově nabité, proměnlivé - mnoho se v nich odehraje a v sudých dílech se pak spíše "stojí" a reflektuje. Ne zcela, protože i tam se mnoho odehraje, ale asi to není tak akcentováno a prokresleno. Ačkoliv to začíná slibně (>rozhovor zajatého historika s fanatickým imperátorovým knězem a následuje konference aktérů spiknutí proti imperátorovi) a ačkoliv mě konceptuálně velmi baví, že hrdina prvního dílu je momentálně tragickou postavou, v jehož jméně se vede galaktický džihád, který není schopen zastavit a který z něj dělá největšího tyrana v historii, tak mi toho v knize mnoho chybí a celkově ho oproti jedničce a trojce považuji za příliš simplistický. Proto mám druhý díl z první čtyřky nejméně v oblibě.
Beren a Lúthien, Láska z jiného života a další knižní novinky (47. týden)
19.11.2023
Pokračování legendárního sci-fi románu, jehož filmová adaptace kraluje v kinech, vyšla v audio verzi
05.11.2021
Knižní novinky (28. týden)
11.07.2021
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Když klopýtnete, můžete zase získat rovnováhu, když si povyskočíte nad věcí, o kterou jste zakopli.“
Kniha Spasitel Duny v seznamech
v Přečtených | 1 877x |
v Mé knihovně | 696x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
space operaAutorovy další knížky
1988 | ![]() |
1993 | ![]() |
2007 | ![]() |
2001 | ![]() |
1999 | ![]() |
I když mám někdy problém číst tak složitý série jako Duna a pokaždé mě to uvrhne do čtecí krize, kdykoli se rozhodnu sérii otevřít, stejně si tu propracovanost užívám. I když je někdy tak zatraceně komplexní, že to můj malý mozek prostě nedává.
Každopádně, druhá kniha byla trochu jiná než ta první. Nejen délkou a složitostí příběhu. Druhá kniha se mnohem víc zaměřuje na politiku Duny než na velkolepost Paula Atreida. Podle mě je Spasitel mnohem lepší než první díl. Přidává větší hloubku a porozumění prvnímu dílu. Pokud jste četli první díl, tak Spasitel je prostě nutnost. Nakonec si uvědomíte, že Paul byl jen obyčejný člověk.