Duna přehled

Frank Herbert

přehled

Duna série

První kniha z cyklu kronik o planetě Duna, fenomenálního díla světové sci-fi. První díl šestidílného sci-fi románu vypráví o pouštní planetě Arrakis s naprostým nedostatkem vody a jediným známým nalezištěm zvláštního koření, které má moc prodloužit lidský život a které poskytuje člověku mimořádné psychické schopnosti. Román vyšel poprvé v roce 1966, získal několik literárních cen (např. Nebula) a měl u čtenářů omračující ohlas. Podle románu vznikl o dvě desetiletí později i film, který natočil známý režisér David Lynch. Frank Herbert svůj úspěch rozvinul v pěti pokračováních zachycujících následné osudy planety Arrakis a boje o její ovládnutí. Šestisvazková sága Duna amerického spisovatele Franka Herberta patří do zlatého fondu světového science fiction.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 1988 , Svoboda
Originální název: Dune, 1965

Co říkají o knize uživatelé?

Duna je považována za mistrovské dílo sci-fi literatury. Kniha nabízí fascinující příběh plný intrik a mocenských bojů na pouštní planetě Arrakis. Čtenáři oceňují její propracovanost a filozofické myšlenky, které zůstávají aktuální i po letech. Postavy jsou komplexní a jejich vývoj je důležitou součástí vyprávění. Duna kombinuje akci, politiku a ekologické prvky, což ji činí jedinečnou v rámci žánru sci-fi. Čtenáři často vyjadřují touhu po dalším pokračování příběhu a zmiňují silný emocionální dopad, který na ně kniha měla. Více v komentářích.

Komu by se kniha Duna mohla líbit?

• Fanoušci sci-fi literatury
  • Čtenáři hledající komplexní příběhy
  • Milovníci epických vyprávění
  • Ti, kteří ocení filozofické prvky v literatuře
  • Zájemci o politické a ekologické témata

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Duna. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Langosh
09.04.2026

(SPOILER) Pár spoilerů obsahuje.

Dlouho jsem čtení Duny a celé série odkládal, i když už jsem Dunu měl koupenou. Nejsem moc na scifi nebo fantasy a bál jsem se, jestli mě to bude bavit. Postupně mě Duna chytla a nepustila. Škoda, že autor více ten svět nepopisuje, plno náznaků, ale popisů málo. Fremeni se nezdají nějak vyspělí, přesto mají filtršaty a podobně.

Akci občas utne a najednou skočí o pár let dopředu. Něco načne a nedokončí. Alie šla promluvit s Fremeny, výsledek se nedozvíme. Duncan Idaho zemřel při chránění Paula a Jessicy, ale je to popsané spíš v náznaku. Paul začne žít s Chani a čekají dítě. Pak skok a my se najednou dozvíme, že síč byl napaden a že zabili Paulovo dítě a někoho zajali.

Až pak se dozvíme, že zajali Alii, kterou předvedli k Imperátorovi. Mimochodem to je jedna z mých nejoblíbenějších scének, pro kterou jsem si Alii zamiloval. Žádný respekt k Imperátorovi, hádka s Ctihodnou matkou Mohiamovou a nakonec tahle maličká Alia zabije velkého barona se slovy: odpusť, dědečku, napíchl ses na můj gom džabár!

Celkově ale skvělé čtivé dílo. Spousta skvělých momentů. Kromě toho momentu Alie, co jsem popisoval. Zajetí Paula a Jessici, využití jejich benegesseritského výcviku k tomu, aby se osvobodili, pak putovali pouští, až našli Fremeny, souboj s Jamisem. Nápad využít vévodu Leta k atentátu na barona, jízdy na červech, atd atd. Začátek pomalejší, ale dost času na to se seznámit s hlavními postavami a prostředím.

Hlavně je potřeba brát, kdy dílo vzniklo. Tehdy autor nemohl absolutně vědět, kam až technologický rozvoj povede. Přesto to vymyslel šalamounsky, vymyslel Služebnický džihád a zničil počítače. Přesto ale nevysvětluje, že i tak technologický rozvoj pokračoval, cestování vesmírnými loděmi, toptéry, filtršaty a podobné věci. S těmi se autor moc nepáral a nevysvětloval. Na jednu stranu škoda, na druhou stranu nechává čtenáři prostor na fantazii.

všech 606 komentářů

Související novinky - Duna (15)

Nejprodávanější knihy od začátku roku 2024

15.04.2024

Žebříček nejprodávanějších knih (13. týden)

03.04.2024

Žebříček nejprodávanějších knih (12. týden)

27.03.2024

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

A záhada života není problém na řešení, ale skutečnost, která se musí žít.

Vy, kdož jste nad námi zvítězili, řekněte si sami pro sebe, že Babylon padl a že jeho stavby byly vyvráceny. Já vám přese všechno říkám, že člověk zůstává, aby byl souzen, každý na své vlastní lavici obžalovaných. Každý člověk je malá válka.

všech 7 citátů najdete u autora

Ocenění knihy (2)

1966 - Hugo Award (Best Novel)
1965 - Nebula Award (Best Novel)

Zfilmováno

Duna (2021)

Kniha Duna v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených5 745x
v Mé knihovně1 720x
v Chystám se číst1 694x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi