Dům plný vůní přehled

Erica Bauermeister

Emmeline vyrůstá na osamělém ostrůvku poblíž kanadského pobřeží jen se svým otcem. Živí se tím, co jim poskytne příroda, tatínek Emmeline vypráví pohádky a učí ji poznávat svět prostřednictvím svých smyslů. Nikdy jí ale nevysvětlí, k čemu vlastně slouží lahvičky uložené do zásuvek, které lemují stěny jejich chaty a ukrývají v sobě kousky voňavého papíru. Čím je však Emmeline starší, tím víc roste její zvědavost, až ji nakonec zavede na cestu, z níž není návratu. Emmeline je nucena ostrov opustit a začlenit se do života v moderním světě, kde pro pohádky ani kouzelné vůně není místo. Zato se tu setká s láskou, zradou, ctižádostí i touhou po pomstě. Chce-li Emmeline porozumět své minulosti, musí z kusých vodítek zjistit, kdo vlastně je – za poznání je však někdy nutné zaplatit vysokou cenu. Dům plný vůní je lyrický příběh, který nás přiměje ponořit se do světa vůní, jež mohou ukrývat tajemství, ale zároveň nás mohou zavést k tomu, co hledáme, nebo nám pomoci najít cestu domů.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2024 , Kontrast
Originální název: The Scent Keeper, 2019

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dům plný vůní. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Happy8
19.10.2025

Máte taky nějakou vůni, díky které se vám dokáže vybavit konkrétní okamžik? Já, když cítím určité vůně, umím se přenést do období, které třeba uplynulo už hodně dávno. Uvnitř mne se pak odehrají přesně tytéž pocity jako v tu danou chvíli. Úplně skvěle jsem se tedy naladila na knihu Dům plný vůní.
Hlavní hrdinkou knihy je Emmeline, která žije sama se svým otcem na ostrově v dřevěné chajdě. Jsou odtrženi od civilizace a reálného světa a ona vůbec neví, co je skutečné a co ne. Otec jí vypráví pohádky a krmí ji bludy.
Čím byla starší, tím víc jí vše šrotovalo v hlavě a měla víc otázek, na které už otec těžko hledal odpovědi. Stále se věnoval jen svým lahvičkám a voňavým papírkům v nich ukrytých. Kniha je plná tajemna.
Když Emmeline ostrov opustila, byl pro ni šok začlenit se do skutečného světa a navázat vztahy s vrstevníky ve škole a podobě. Hlavně chce zjistit, kdo vlastně je, kdo byl její otec a proč nevyrůstala s matkou?
Díky svému otci měla Emmeline tak trochu zvířecí instinkty a dokázala vnímat vůně a pachy dost intenzivně. Uměla je rozeznávat a řídit se podle nich, což někomu mohlo připadat divné, ale mělo to spoustu výhod.
Nechci spoilerovat, takže více z příběhu napsat nemohu. Prozradím ale, že v něm nechybí láska a dramata.
Některé pasáže mi možná přišly až moc zdlouhavé, určitě by kniha mohla být kratší. A něco bych zas potřebovala více dotáhnout.
Kniha se mi ale četla moc dobře, několikrát mě překvapila, oblíbila jsem si hlavní hrdinku a fandila jí. Nejvíc mě ovšem bavily vůně a důležitost, která se jim v knize přikládala.

všech 14 komentářů

Související novinky - Dům plný vůní (1)

Zkouška ohněm, Teorie lásky a další knižní novinky (35. týden)

25.08.2024

Kniha Dům plný vůní v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně78x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Erica Bauermeister také napsal(a)

Erica Bauermeister
americká, 1959