Dracula přehled
Bram Stoker
Príbeh upíra z karpatských lesov, ktorý rozbúril pokojné noci Angličanov a zapríčinil celú sériu katastrof, si zaručil miesto medzi najväčšími svetovými bestsellermi. 2. vydanie
Literatura světová Horory Romány
Vydáno: 1990 , Tatran (Bratislava)Originální název:
Dracula, 1897
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dracula. Přihlašte se a napište ho.

Drákula mě moc bavil. Rychle to ubíhá a člověk se v ději neztrácí. Je to klasika, která neomrzí.

z recenze této knihy, kterou publikoval v roce 1897 britský deník Guardian: "Autor, který se v 19. století pokouší oživit dávné legendy o vlkodlacích a vampýrech, před sebe staví nelehký úkol. Většina těch roztomilých starých pověr má totiž nešťastnou vlastnost - ve světle pozdějších dnů vypadají ochable a mdle. A při četbě příběhů, jako je Dracula Brama Stokera, musí čtenář s rozpaky připustit, že krajina hororu se změnila. Člověk se dnes nebojí monstrózního a nadpřirozeného, a přestože pan Stoker svoje hrůzné téma pojednává s entuziasmem, je výsledek častěji groteskní než děsivý." .... tedy nevím, jak na konci 19., ale na konci 20. století, kdy jsem Draculu opakovaně četla já - mě krásně děsil a nesmála jsem se ani trošičku...
Nové eknihy zdarma (duben)
08.04.2020
Knižní novinky (4. - 17. června)
04.06.2018
Knižní novinky (21.5. - 3.6.)
21.05.2018
Kniha Dracula v seznamech
v Přečtených | 5 216x |
v Mé knihovně | 1 969x |
upíři láska tajemno zfilmováno Drákula anglická literatura muzikály tajemství horory romantika gotické romány viktoriánská fantastikaAutorovy další knížky
2018 | ![]() |
2009 | ![]() |
2008 | ![]() |
1995 | ![]() |
2021 | ![]() |
Z knihy přímo čiší romantismus, ve kterém dílo bylo napsáno. Snad jen o trochu méně zde "tečou" emoce oproti Frankensteinovi.
Ve své době trhák, z dnešního pohledu pro mě poněkud utahanější děj, ovšem s velice propracovanými postavami a charaktery.
Pro mě bylo zajímavé číst si o náhledu Angličana na uherské obyvatele a jejich celkovou "primitivnost" ve srovnání s důvtipem, vynalézavostí, odhodláním a charakterovou vyspělostí Angličanů. Tak to na mě trošičku působilo, nicméně realita té doby se tomu skutečně mohla blížit.