Zlatá truhla přehled

Juraj Červenák

Šarkanove poklady série

< 2. díl

Dobrodružstvo, ktoré zažili v zakliatom kláštore, ich poznačilo. Najradšej by na to krviprelievanie zabudli. Lenže keď sa Adam Šarkan a Zuzka Kráľovičová pridajú k Pavlovi Dobšinskému na ďalšej výprave za ľudovými povesťami, do ich životov znovu vtrhne temnota. Dolapenie zvráteného vraha spustí lavínu udalostí, ktoré Šarkana prinútia siahnuť po zbrani a oživiť v sebe inštinkty lovca ľudí. Medzitým na Gemer prichádza niekoľko podivuhodných cudzincov. Sikulský šľachtic, jeho tajomný pobočník z čias vojny v Mexiku a turecký vzdelanec sú po prevratnom archeologickom náleze v dolnom Podunajsku na stope ďalšieho pokladu. Ten by údajne mohol prebudiť sily, čo sa vymykajú ľudskému chápaniu, a zmeniť tvár sveta. Cesty oboch skupín sa čoskoro pretnú. V druhej časti cyklu Šarkanove poklady sa opäť splieta mysteriózny príbeh s takmer westernovým dobrodružstvom v prostredí Uhorska v druhej polovici 19. storočia.... celý text

Dobrodružné Romány Literatura slovenská
Vydáno: 2025 , Artis Omnis
Originální název: Zlatá truhla, 2025

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zlatá truhla. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Krabat13
předevčírem

Autor má v malíku historické rešerše. Pokud vás zajímá dobový turismus, zbraně nebo uhlířství, nesáhnete vedle.

S příběhem je to tentokrát slabší. Hádám, že je záměr přiblížit se estetice rodokapsů, kde nejde ani tak o prokreslené postavy a děj, ale o bizarní záporáky týdne, aby hrdinové měli s kým změřit síly. Tady to hraničí s vyprávěním vtipu "...do jeskyně přijdou turecký učenec, aztécko-mexický pojídač srdcí, sedmihradský potomek dávných hunských chánů..." a to prosím nejsme ani v polovině výčtu vedlejších postav.

Červenák neztratil vyprávěčský um, takže to celé příjemně ubíhá. Škoda některých klišé (v poslední vteřině záchrana ženské postavy před násilníkem, který se jí chce pomstít a najde ji shodou náhod) a zejména toho, že naše trojice hlavních postav tentokrát má minimum vlastní agendy a většinu knihy jsou buď mimo (Adam) nebo ve vleku událostí (Dobšinský, Zuzka).

Díky brakovému kouzlu a pomalu dávkované dějové lince se Zuzčinou minulostí ale neodolám a po dalším dílu série stejně sáhnu.

všech 9 komentářů

Související novinky - Zlatá truhla (1)

Dědic, Ptáčátko a další knižní novinky (40. týden)

28.09.2025

Kniha Zlatá truhla v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně35x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Juraj Červenák také napsal(a)

Juraj Červenák
slovenská, 1974