O knize Dobrý člověk ještě žije

Svérázný kratší historický román, který se odehrává za vlády Ludvíka XIII. v autorově rodném Burgundsku. Jeho ústřední postavou je prostý člověk stárnoucí truhlář a řezbář Colas Breugnon, který miluje svou práci, dobré jídlo a pití, rád si zažertuje s pěknou ženou, zároveň však dokáže bránit život a svobodu proti jejich nepřátelům. Colas prožije tragický rok; zemře mu žena, vyhoří a přijde o většinu svých uměleckých prací, nakazí se morem a nakonec si zlomí nohu. Přesto stále miluje po galsku život a také jej učí milovat ostatní. Svou snahou být prospěšný svému okolí dokládá, že skutečně „dobrý člověk ještě žije“. Colas má dar barvité fantazie a živého slova, jeho vyprávění je proloženo výrazy burgundskéhou kraje, mnoha příslovími a pořekadly. Všechny příběhy v knize čerpají ze života prostých lidí, oslavují jejich důvtip, tvořivost a smysl pro humor, jsou přehlídkou francouzského folklóru. Román je knihou radosti a životního optimismu všemu navzdory.... celý text

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha "Dobrý člověk ještě žije" přináší pohled na život padesátiletého Colase Breugnona. Jeho příběh je plný optimismu a humoru, i když se potýká s těžkostmi. Čtenáři oceňují autorův jazyk a metafory, které dodávají textu hloubku. Někteří čtenáři však považují první polovinu za příliš popisnou a pomalou, zatímco druhá část je zajímavější a dynamičtější. Celkově kniha vyvolává silné emoce a nabízí moudra o životě a lidskosti. Více v komentářích.

Komu by se kniha Dobrý člověk ještě žije mohla líbit?

• Čtenáři hledající optimistické příběhy
  • Milovníci literatury s hlubokými myšlenkami
  • Fanoušci jazykově bohatých textů
  • Ti, kdo ocení humor v těžkých situacích

Kniha Dobrý člověk ještě žije v seznamech uživatelů

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně398x

Byl jsem za svého života příliš často v divadle; šašky už neberu vážně. (Dobrý člověk ještě žije)

Kdo mi poví, proč byla stvořena všechna ta hovádka, ti šlechtilupiči, ti politici a šlechtici, kteří jsou zároveň biřici naší milé vlasti a kteří zpívají stále o její slávě, ale prázdní vlastně její kapsy; nenasytové, kteří nemají dost na tom, že shrabují naše oboly; chtěli by zahrabat i cizí stodoly, ohrožují celou Evropu, strkají nosy do harému sultánova, polovici země by chtěli zaujmout a nedovedli by do ní zasadit ani zelnou hlávku! (Dobrý člověk ještě žije)

všech 9 citátů najdete u autora

Související novinka - Dobrý člověk ještě žije

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi