Diktáty přehled
Diktáty nejsou jen vířící výři a víly vinoucí věnce, ale i svébytné texty se zvláštní poetikou, vystavěnou kolem záludných pravopisných a gramatických úkazů. Právě sešit téměř sto let starých diktátů z jedné podkarpatské školy inspiroval básníka Petra Borkovce k napsání nové sbírky pro děti; básně kromě diktátových nálad vycházejí také ze souboru dvaceti asambláží Andrey Tachezy, v nichž se potkávají krabičky s cizokrajnými nápisy, roztodivné porcelánové úlomky i věkem osleplá sklíčka — artefakty nalezené na půdách i podél cest, uspořádané do obrazů a dokreslené. Stejně jako u školních diktátů jsou témata básní rozmanitá, plachty, pachy, stesky, stisky, švestky, blumy, podzimy. A k tomu sny a princezny, můry v krabičkách.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Diktáty. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
Související novinky - Diktáty (0)
Kniha Diktáty v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Přečtených | 1x |
| v Mé knihovně | 1x |
| v Chystám se číst | 5x |
| v Chci si koupit | 3x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
poezie pro dětiPetr Borkovec také napsal(a)
| 2021 | Sebrat klacek |
| 2017 | Lido di Dante |
| 2018 | Herbář k čemusi horšímu |
| 2019 | Petříček Sellier & Petříček Bellot |
| 2012 | Milostné básně |

86 %
63 %

Borkovcovu tvorbu mám už delší čas ve značné oblibě, byť jsem bohužel nečetl všechno. Jeho básnická tvorba pro děti je pro mě tudíž novinkou. A dlužno poznamenat, že jeho Diktáty psané k výtvarným dílům (asamblážím) Andrey Tachezy se vydařily a celá kniha je nesmírně nápaditým a podnětným celkem.
Ve verších se snoubí polohy typicky borkovcovské (až nyní si plně uvědomuju, kolik pro jeho dílo znamená Wernisch; vím sice, že vydal stejnojmennou knihu, kterou jsem tedy zrovna nečetl, ale wernischovské vidění silně proniklo i sem) a působivá hravá znepokojivost moderní poezie pro děti. Žádného Sládka nebo Hrubína nečekejte, třebaže lyrično nechybí, není tu však jejich křehkost a něha, nýbrž spíš touha a dobrodružství, chuť objevovat, experimentovat, popustit uzdu nevšednosti a fantazii. To vše přitom ukotvené v civilismu každodenních předmětů, ne nadarmo se začíná Skládkou a valná většina materiálu, z něhož Tachezy tvoří svá díla, bylo nasbíráno právě na různých smetištích, při vyklízení bytů, v ruinách nebo se zkrátka povalovalo někde venku u cest či v polích. Dozvídáme se to z doprovodných komentářů k dílům, jež mají samy o sobě svou uhrančivost, a ačkoli nemám důvod jim nevěřit (místa tam uvedená jsou reálná a rovněž okolnosti nepůsobí nevěrohodně), svou stylizací a kontextem leckdy balancují na hraně hravé mystifikace.
Krátce: po všech stránkách zdařilý počin, jehož jedinou drobounkou skvrnou na kráse jsou dvě chybičky (jednou to bylo nenáležité malé písmeno a podruhé už ani nevím).