Děti s hvězdou přehled

Mario Escobar

Příběh naděje z Evropy sužované válkou. Od autora bestselleru Osvětimská ukolébavka. Píše se rok 1941 a v okupované Francii se stupňuje nacistický teror. Mladí židovští bratři Jacob a Moses zůstali v Paříži úplně sami – jejich rodiče jsou daleko a teta, která je měla na starosti, zemřela. Existuje jediný způsob, jak se vyhnout transportu do koncentračního tábora: útěk. Na své cestě za ztracenými rodiči poznají mnoho podob lidskosti, která je důkazem, že naděje přežívá i mezi hrůzami války.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: 2020 , CPress
Originální název: Los niños de la estrella amarilla, 2017

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Děti s hvězdou. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Srovny
31.03.2025

Escobar se v knize zaměřuje na dětský pohled na hrůzy války a ztrátu nevinnosti. Skrze příběh dvou bratrů poutavě vykresluje prostředí okupované Francie a nebezpečí, kterým děti čelí při útěku před transporty do koncentračních táborů. Jeho vyprávění vychází ze skutečných událostí, což velmi oceňuji, stejně jako zasazení příběhu do historického kontextu.
Styl a způsob vyprávění bych doporučil spíše mladším čtenářům nebo těm, kteří hledají dobrodružný válečný příběh s nadějí na lepší zítřky. Přestože se kniha odehrává během druhé světové války, vyhýbá se drsným detailům a místo toho se soustředí na putování bratrů a jejich odvahu. Díky tomu působí místy až pohádkově, což může být pro některé čtenáře příjemné, zatímco jiným může chybět syrovější realita války.
Autor předpokládá, že čtenář má alespoň základní povědomí o historických událostech, a zároveň do příběhu nenásilně vkládá další historická fakta, která obohacují děj.
Největší přínos knihy vidím v přiblížení války skrze osobní příběhy - Escobar dokáže skvěle zachytit beznaděj, zoufalství, ale i odvahu a víru v lepší budoucnost.
Důležitým aspektem příběhu jsou také filozofické myšlenky. Otázky týkající se života a smrti prostupují celým dějem a kladou si je nejen dospělí, ale i děti. Základním kamenem příběhu jsou však samotné děti, které se v mnoha případech nechovají jako děti - musely během války rychle dospět. Autor ukazuje, jak vnímají válku a její těžkosti, ale zároveň jim ponechává i záblesky dětské naivity a radosti. Někdy tak může působit zvláštně, když se v postavách mísí vyspělost s dětskou nevinností.
Kniha obsahuje mnoho vedlejších postav, což umožňuje ukázat válku z různých pohledů, ale zároveň to může ztížit vytvoření silnějšího pouta s hlavními hrdiny. Některé postavy se v příběhu objeví jen krátce, a tak se čtenář nestihne sžít s jejich osudy. V knize jsem se dozvěděl i věci, o kterých jsem dosud neměl tušení, takže mě nejen obohatila zajímavými informacemi, ale také mi rozšířila obzory.
Ig: pribehy_stranek

všech 24 komentářů

Související novinky - Děti s hvězdou (2)

Knižní novinky (6. týden)

07.02.2021

Knižní novinky (45. týden)

01.11.2020

Kniha Děti s hvězdou v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně111x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi