Detaily přehled

Detaily
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529391/bmid_detaily-65954212193dd.jpg 4 34 34

Hypnotický román ověnčený nejprestižnější švédskou literární cenou. Kdesi ve Stockholmu se zmítá žena v horečkách. Nemocné tělo probouzí její paměť a z té se vynořují vzpomínky: na první lásku, z níž se stala celebrita, na nespoutanou spolubydlící z univerzitních let, rozervaného excentrika, s nímž prožila románek, či na křehkou, traumatizovanou Birgitte. Vyprávění skládá ze zdánlivě nedůležitých detailů čtyři portréty. Na samé hranici horečnatého šílenství ale vyvstává otázka: Kdo je vůbec hlavní postavou portrétu – osoba na výsledném plátně, anebo ta, která drží štětec?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kniha Zlín

Detaljerna, 2022

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Detaily. Přihlašte se a napište ho.

Mojepočteníčko
01.02.2025 4 z 5

Chtěla jsem číst něco "na zamyšlenou" a tak jsem sáhla po Detailech, které napsala Ia Gabriella Genberg a dostala jsem přesně to, co jsem chtěla :)

Když jsem došla k myšlence, že uvnitř svého života, žijeme spoustu jiných, menších životů s lidmi, kteří přicházejí a zároveň z něj zase mizí, a přitom v nás zanechají hlubokou stopu nebo třeba taky vůbec nic, přesvědčila jsem se, že moje volba byla správná.

Čtyři postavy se míhají myslí hlavní hrdinky, která se zmítá v horečkách, sahá po dobře známém románu a přitom vzpomíná na ty, kteří se jí zabydleli v životě a pak ji zase za různých okolností opustili.

Tahle knížka mi nedala nic zadarmo, přestože je útlá a měla bych se s ní vypořádat v krátkém čase. Jakmile jsem ztratila pozornost, odložila ji, abych se za den - dva vrátila, horko těžko se mi s textem znovu sžívalo tak, aby mě příběh pohltil.

Líbila se mi moc, protože o mezilidských vztazích čtu ráda a našla jsem tu spoustu drobných pravd, pod které bych se sama mohla podepsat.

Doporučuji :)!

popelucha
14.01.2025 5 z 5

Hutné, horečnaté, trochu teskné.. Tak přemýšlím, jestli bych takhle dokázala psát o svých přátelích..

spencer
21.11.2024 4 z 5

Detaily mě zanechaly beze slov.

V této švédské novele se vypravěčka v horečkách vrací ve vzpomínkách ke čtyřem lidem, kteří ji v různou dobu vstoupili do života a zásadním způsobem jej ovlivnili.

Jazyk vyprávění vás svou barvitostí snadno pohltí. Přes jeho intimnost je velmi úderný a upřímný.

Jak samotný název napovídá, autorka se rozhodla ilustrovat, jak detaily přispívají k formování vztahů v našem životě. Samozřejmě se nejedná o nejoriginálnější námět, avšak horečka, která pohltila protagonistku, posouvá postavy zajímavým směrem, což dle mého názoru rozhodně stojí za přečtení.

Tiché hlasy, Královský život a další knižní novinky (10. týden)

03.03.2024

Kniha Detaily v seznamech