Demon Copperhead přehled

Barbara Kingsolver

Uznávaná spisovateľka Barbara Kingslover napísala fascinujúci a dôležitý román o mladom hrdinovi a jeho nezabudnuteľnej ceste k dospelosti. Na úpätí južných Apalačských vrchov sa opustenej mladistvej matke narodí v obytnom prívese Demon Copperhead, ktorý akoby z oka vypadol svojmu zosnulému otcovi. Vyzerá rovnako dobre ako on, má identické ryšavé vlasy, oplýva tým istým sarkazmom a má mimoriadny talent prežiť strasti života. Demon svojím podrezaným jazykom autenticky rozpráva o skúsenostiach s pestúnskou starostlivosťou, detskou prácou, opustenými školami, športovými úspechmi, závislosťou, ničivými láskami a drvivými stratami. Cez toto všetko sa prenáša vďaka záľube v popkultúre, kde dokonca aj superhrdinovia opustili ľudí z vidieka a odišli do miest. Charles Dickens pred mnohými rokmi napísal román David Copperfield, do ktorého vložil svoje skúsenosti so životom v chudobe a s problémami, ktoré spôsobila deťom v jeho spoločenských kruhoch. Rovnaké problémy musíme riešiť aj my v súčasnosti. Na to, aby ste pochopili Demona Copperheada, však nemusíte čítať Dickensovo dielo. Barbara Kingslover sa inšpirovala Dickensovým hnevom a zanietením, ale predovšetkým jeho vierou v silu dobrého príbehu. Demon Copperhead je hlasom novej generácie stratených chlapcov a detí narodených do nádherných a prekliatych miest, ktoré nedokážu opustiť.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: 2024 , Motýľ
Originální název: Demon Copperhead, 2022

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Demon Copperhead. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

MojeDrahéKnihy
14.09.2025

Priznávam, recenziu píšem s malou dušičkou - neviem totiž, ako mám zhrnúť svoje dojmy a pocity z tejto 564-stranovej bichle ocenenej Pulitzerovou cenou. Recenzie, ktoré som doteraz na knihu videla, boli na jedno kopyto, neosobné.

Počas čítania mnou prešla celá škála pocitov od bezmocnosti, hnevu, ľútosti, po radosť. Autorka ich skrze postavu popísala tak verne, že som sa nedokázala počas čítania odosobniť. Rozprávačom je samotný Damon (Demon) v prvej osobe - takto verne opisuje svoju situáciu. Je to úprimná spoveď chlapca, obete systému, ktorého jediná starosť je prežiť ďalší deň. Preto aj početné vulgarizmy pôsobia prirodzene a autenticky. Veď, vie si niekto predstaviť chalana so životom v sr**kách, neskôr aj na drogách, ktorý by sa vyjadroval bez nadávok? Ja nie. V úvode nám servíruje vtipnú detskú naivitu. Demon je silná postava, cynická, morálne na správnom konci, s dobrým srdcom, bojovník, preživší. Napriek nepriazni osudu sa aj pomocou svojho výtvarného talentu dokáže vyhrabať na vrchol smetiska svojho života. Okrem polien pod nohy mu osud hádže do cesty aj dobrých a láskavých ľudí. Autorka napísala veľmi uveriteľne nielen hlavnú postavu, ale aj vedľajšie, nik nebol ohraničený - v každom dobrákovi bolo niečo zlé, v každej negatívnej postave niečo dobré.
Podľa anotácie sa autorka inšpirovala viktoriánskym románom Charlesa Dickensa David Copperfield. Nečítala som ho, neviem posúdiť nakoľko je podobný, avšak mne osobne pripomínal zmes “Kto chytá v žite”, "Lincolnovu diaľnicu" a “My, deti zo stanice ZOO”. Demon v príbehu dokonca aj spomína samotného Dickensa aj Holdena.

všech 3 komentářů

Související novinky - Demon Copperhead (1)

Třpytivá, Druhá strana řeky a další knižní novinky (40. týden)

29.09.2024

Ocenění knihy (1)

2023 - Pulitzerova cena

Kniha Demon Copperhead v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně37x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Barbara Kingsolver také napsal(a)

Barbara Kingsolver
americká, 1955