Dáma s kaméliemi přehled

Alexandre Dumas, ml.

Román o velké lásce a oběti slavné pařížské kurtizány; v zdramatizované podobě se stal jedním z nejdojímavějších divadelních zážitků v 19. století. Slovník světových literárních děl (1988, Odeon)

Literatura světová Historické romány
Vydáno: 1974 , Odeon
Originální název: La Dame aux camélias, 1848

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dáma s kaméliemi. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Devorah
05.11.2025

Paříž 19. století. Krásná kurtizána Markéta se seznámí s Armandem, který se do ní zamiluje. Postupem času i ona začíná cítit lásku. Klišé, dalo by se říci. Jenže tento vztah je pro tehdejší společnost nepřípustný. A tak se začíná psát jiná strana jejich milostného příběhu.
Příběh má retrospektivní formu vyprávění, volí neotřelý a originální způsob. Vypravěč totiž na začátku netuší, co se stalo a i on se dozvídá vše s námi.
Co je na celém příběhu stěžejní je doba, ve které se vše dobré i špatné odehrává. Dnes by tento vztah asi ani nezaznamenal míru zájmu veřejnosti, doba minulá mu však dopřála velkou vlnu zájmu.
A jak to tak v životě bývá, ne vše končí happy endem. Tato kniha je toho důkazem. Nicméně i přesto, nebo možná právě proto, zůstává stálicí v mé knihovně.

všech 223 komentářů

Související novinky - Dáma s kaméliemi (2)

Malý lhář, Ztraceni spolu a další knižní novinky (38. týden)

14.09.2025

Othello, Dáma s Kaméliemi a dalších 40 nově přidaných eknih zdarma

24.04.2022

Dáma z kameliemi: "Z tohoto příběhu nevyvozuji, že všechny dívky Markétina druhu jsou schopny učinit to, co učinila ona. To rozhodně nemyslím; zjistil jsem však, že jedna z nich poznala opravdovou lásku, že jí trpěla a že pro ni zemřela. Vyprávěl jsem čtenářům to, co jsem se dozvěděl. Nejsem apoštolem nerovnosti, ale vždycky usyším,, bude-li ušlechtilost srdce volat v neštěstí o pomoc. Opakuji, že Markétin život je vyjímečný, neboť kdyby byl obvyklý, nestálo by o něm psát..

Kniha Dáma s kaméliemi v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených2 156x
v Mé knihovně728x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy: