Daleko od hlučícího davu přehled
Román Daleko od hlučícího davu patří k nejzářivějším pokladům anglické literatury. Už jeho první vydání v roce 1874 se stalo literární senzací, kniha se vyprodala během pouhých dvou měsíců a Thomasi Hardymu vynesla reputaci předního spisovatele viktoriánské doby. Čím kniha tolik zaujala ve své době a čím dodnes oslovuje další generace čtenářů? Hardyho román v sobě úchvatně kombinuje romantickou love story s upřímným, otevřeným vylíčením anglického venkova; nejedná se však o nějakou pastorální idylu, jakkoli je kniha prodchnutá nostalgií. Právě naopak, v mnoha ohledech jde o zcela moderní příběh s ryze moderní hrdinkou – mladá, nezávislá statkářka Batsheba se už dávno zařadila do kánonu velkých postav světové literatury, podobně jako její tři velice rozdílní nápadníci, oddaný pastýř Gabriel, postarší statkář Boldwood a světácký seržant Troy. Spletitý děj plný zvratů, nádherné popisy jihoanglické krajiny i života na venkově, zajímavě vykreslené postavy a dokonalá práce se čtenářovým očekáváním – to vše dělá z románu Daleko od hlučícího davu vpravdě mistrovské dílo, které nepochybně stojí za přečtení i dnes.... celý text
Originální název: Far from the Madding Crowd, 1874
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha Thomase Hardyho, vydaná v roce 1847, vyvolává smíšené pocity. Někteří čtenáři oceňují krásné popisy a silný příběh, zatímco jiní se potýkají se složitým jazykem a pomalým tempem. Hlavní postavy, jako Bathsheba a Gabriel, jsou často chváleny za svou hloubku a vývoj. I když se příběh může zdát náročný, mnozí čtenáři jej považují za nezapomenutelný zážitek, který stojí za to prožít. Více v komentářích.
Komu by se kniha Daleko od hlučícího davu mohla líbit?
- Milovníci klasické literatury
- Čtenáři hledající romantické příběhy
- Fanoušci psychologických dramat
- Ti, kdo ocení historické kontexty
- Čtenáři, kteří mají rádi pomalé vyprávění
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Daleko od hlučícího davu. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 119 komentářůSouvisející novinky - Daleko od hlučícího davu (2)
Čtení, které vás navnadí na léto
15.07.2024
Romantický příběh Daleko od hlučícího davu přichází do českých kin
05.07.2015
„Nejvzácnější nabídky z nejčistší lásky představují pouze naplnění vlastních choutek, vůbec ne velkomyslnost a šlechetnost.“
„Lidé upadnou v bezvýznamnost a zapomnění právě tak často proto, že nevyužijí co nejlépe duševní sílu, když ji mají, jako proto, že jim duševní síla chybí, když je jí nezbytně třeba.“
Kniha Daleko od hlučícího davu v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 15x |
| v Přečtených | 702x |
| ve Čtenářské výzvě | 142x |
| v Doporučených | 45x |
| v Mé knihovně | 356x |
| v Chystám se číst | 509x |
| v Chci si koupit | 68x |
| v dalších seznamech | 11x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Thomas Hardy také napsal(a)
| 1956 | Tess z d'Urbervillů |
| 1981 | Daleko od hlučícího davu |
| 1975 | Neblahý Juda |
| 1975 | Starosta casterbridgeský |
| 1975 | Lesáci |

89 %
74 %

Konečně jsem si po 25 letech smázla ze svého TBR tenhle restík. Znám filmové adaptace, tak mě děj nepřekvapil, ale překvapila mě celková čtivost knížky a jakýsi lehký nadhled, který ji provázel. Je z ní samozřejmě znát jiná doba a taky fakt, že Thomas Hardy hlavní hrdinku popisoval dost zpovzdálí perspektivou tehdejšího muže, což mu ale nechci mít za zlé. Naopak oceňuji, že je to žena na svou dobu velice nezávislá a její poznávání lásky v celém spektru variant rozhodně vyzní aktuálně i dnes. Za ten uspěchaný konec a zbytečné dialogy dávám hvězdičku dolů, ale celkově jde opravdu o nádhernou klasiku, která se mi četla mnohem lépe, než jsem čekala.