Bílá zima přehled
Milena Lukešová
Čtyři roční období série
0. díl
Obrázková kniha se snaží oslovit nejmenší děti ve věku od tří let. Fabuli příběhu, inspirovanou zážitky ze zasněžených zimních dnů a nocí, ukryla spisovatelka do několika motivů ztvárněných lyrizujícími jazykovými prostředky. Tak se autorce podařilo vnést do textu pravou atmosféru příchodu třpytivých vloček, jež vítají děti na prvních stránkách knihy a stávají se tak počátečním impulzem vedoucím ke kontaktu čtenářů s prostředím děje a hlavním hrdinou předškolákem Jakubem. ... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bílá zima. Přihlašte se a napište ho.
Vím, že knížka má nějakou uměleckou a přidanou hodnotu, ale mně se nelíbila. Nelíbilo se mi zpracování, příběh, ani ilustrace. Bambulku taktéž nezaujala vůbec, nechápala ji a v ilustracích nic neviděla. Vracíme do knihovny a víme, že tohle není knížka pro nás.
Celá poetická série knih M. Lukešové a J. Kudláčka o ročních obdobích je moc krásná. Nevím, zda malé děti vždy dokáží ocenit lyrické obrazy a minimum děje, ale jsem přesvědčená, že by se s takovými knížkami měly setkávat právě proto, aby se naučily vnímat i nedějové složky příběhu. Díky velkým písmenům a krátkým textům se na nich určitě dá krásně trénovat i čtení.
Kniha Bílá zima v seznamech
v Mé knihovně | 8x |
1983 | Zimní knížka pro Lucinku |
1976 | Velká obrázková knížka pro malé děti |
1981 | Velká obrázková knížka o zvířatech |
2013 | Knížka pro Lucinku |
1981 | Jak je bosé noze v rose |
Ilustrace Jana Kudláčka jsou za mě bomba.
Mně osobně se líbí i text, ale je to poetika, kterou nevím, zda jsou děti schopny docenit.