Čtyři knihy o následování Krista přehled

Tomáš Kempenský

Obálka knihy Čtyři knihy o následování Krista

Následování Krista od augustiniánského mnicha Tomáše Kempenského je po Bibli nejrozšířenější knihou světové literatury. Kniha pomáhá odpoutat se od každodenního shonu a znovu najít cestu ke Kristu. Autor čelí rozpadu hodnot prostředky aktuálními i dnes. 2. vydání, 3. dotisk v roce 2011... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: 2011 , Cesta
Originální název: De Imitatione Christi, 1441

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čtyři knihy o následování Krista. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Knišíl
08.10.2025

Myslím, že uživatel mirektrubak shrnul velmi dobře i mé vlastní dojmy, které bych asi sám lépe formulovat neuměl. Následování Krista je četbou, ke které je dobré se vracet, protože čtenář v ní může nalézat v postupných fázích svého vlastního duchovního života pořád cosi nového, a to nikoliv proto, že by se stručný ale nesmrtelný obsah Kempenského díla měnil.

„Kdybychom každý rok jen jednu chybu vykořenili, brzy by z nás byli dokonalí lidé.“ (s. 29)

„Když se domníváš, že jsi ode mne vzdálen, často jsem ti blíže. Když míníš, že téměř všecko je ztraceno, tenkrát často větší zisk zásluh se ti chystá. Není všecko ztraceno, když věc dopadne proti tvému očekávání. Nesmíš souditi podle přítomné nálady; ani se nějaké těžkosti, odkudkoli přicházejí, tak poddávati, a tak je přijímati, jako by byla odňata všecka naděje na vyváznutí. Nedomnívej se, že jsi naprosto opuštěn, třebaže na čas pošlu na tebe nějaké soužení nebo ti také žádoucí odejmu potěšení; tak zajisté se jde do království nebeského. A to beze vší pochybnosti více tobě i ostatním služebníkům mým prospívá, abyste byli navštěvováni protivenstvími, než kdybyste všecko měli podle své libosti. Já znám skrytá myšlení; protože velmi je prospěšno tvému spasení, abys byl občas zanecháván beze vší chuti duchovní, aby ses snad nevypínal, když se ti dobře daří, a nechtěl se sám sobě líbiti pro to, co nejsi. Co jsem dal, zase vzíti mohu, a opět navrátiti, když mi libo bude.“ (s. 162-163)

všech 23 komentářů

Související novinky - Čtyři knihy o následování Krista (0)

Kniha Čtyři knihy o následování Krista v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně74x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi