Čtvrtá děvka přehled
Když bylo Kenzi Brooks sedm, sledovala, jak si po dopravní nehodě bere Počmáraný muž duši jejího bratra. Ten den od něj dostala dárek – králičí packu pro štěstí. O šestnáct let později už na Počmáraného muže nevěří, věří v přežití a v detroitských slumech dělá, co může. Když Kenzi málem ubijí k smrti, náhodou osvobodí Lilith. A Lilith se zlobí... Chce se pomstít. Pomstít se Bohu a celému lidstvu za to, že ji za odmítnutí podřídit se degradovali na pouhou démonku. Sestaví apokalyptický plán, jak zničit všechny, kdo ji opustili. Zapomeňte na Čtyři jezdce, Lilith dává dohromady Čtyři děvky. Povstane Kenzi proti ní, aby zachránila svět, nebo se stane Čtvrtou děvkou?... celý text
Originální název: The Fourth Whore, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čtvrtá děvka. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 18 komentářůSouvisející novinky - Čtvrtá děvka (1)
Kořist, Ty chladné oči a další knižní novinky (11. týden)
12.03.2023
Kniha Čtvrtá děvka v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Přečtených | 43x |
| v dalších seznamech | 2x |

72 %
82 %
Čtvrtá děvka
Dosud nejkozatější kniha nakladatelství Golden Dog ve mně zanechala smíšené pocity. Na jednu stranu se mi to dobře četlo a jako čtenáře mě zajímalo, k čemu to všechno povede. Navíc obálka neklame tělem (takže ano, není to další „nahatá komerce“ bez skutečného obsahu). Z celé knihy mě nejvíce bavilo prvních cca dvě stě stran, které čtenáře nechávaly trochu přemýšlet a spoustu věcí mu neřekly napřímo. Spousta erotiky, hodně drsňáren, okořeněno vulgaritami. Celý tento kryptobiblický guláš na mě chuťově působil jako když smícháte universum Cliva Barkera se světem Johna Constantina a jemnými výtažky ze Sadistovy bible. Zjednodušeně, je zde hodně démonů, nějaký ten anděl a všechno spěje do řiti. :)
Satanžel, mé předchozí příměry zahrnují i negativní část celé věci. Jak příběh pokračuje, začne se dějově rozplizávat, odbočovat zbytečnými (čti: postradatelnými) směry a nelogičností přibývat. Za jednu z nich považuji i to, že děj se soustředí na planetu Zemi, byť pokud vás bytostně sere Stvořitel, mělo by vám jít o to rozdrtit na prach celý jeho vesmír. Tohle je možná extrémní výtka, ale podobně nedomyšlená mi přišla celá řada dalších menších věcí. Včetně samotného konce, kde se zničehonic začnou (po asi 200 stranách převážné pasivity hlavní lidské postavy) věci chaoticky měnit a vzájemně kombit, aby se všechno uzavřelo... až se v dialozích i příběhu utopí pointa. Potřebu uzavřít konce chápu, ovšem vyžádalo si to zřejmě ohýbat děj tak, jak potřebovala autorka, nikoli vyprávění samotné. Což je škoda. Ale hlavní poselství knihy i tak zůstalo zachováno.
Čtvrtou děvku bych doporučil k prostudování milovníkům démonického horroru a jednodušších příběhů, které si neberou servítky.