Co to meleš? přehled
Klepla ho pepka, čumí jako puk, má něco za lubem, drž klapačku… Čeština je plná zvláštních úsloví a výrazů, které používáme v hovoru úplně automaticky, ale vlastně možná vůbec nevíme proč. A proto se známá influencerka Aneta Kostka rozhodla, že je čas to změnit a přijít všemu na kloub. Poctivě zapátrala a všechny své jazykové objevy shromáždila hezky na jedno místo – sem! Tahle kniha čtenářům polopatě vysvětlí, odkud se vzalo úsloví dělat křena, proč se Josefovi říká Pepa anebo kde má proboha původ rčení, že někdo brečí jako želva. Vždyť to nedává smysl! Knížka je navíc plná výmluvných ilustrací Hann Stinkové, takže až se tě zase někdo někdy zeptá, co to meleš, už z toho nikdy nebudeš jelen.... celý text
Originální název: Co to meleš?, 2025
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Co to meleš?. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 2 komentářůSouvisející novinky - Co to meleš? (0)
Kniha Co to meleš? v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Přečtených | 9x |
| ve Čtenářské výzvě | 1x |
| v Mé knihovně | 1x |
| v Chystám se číst | 11x |
| v Chci si koupit | 2x |

89 %
70 %
Co to meleš?
o to meleš do každé rodiny! Ale opravdu, tohle byla skvělá knížečka, kterou by si měl každý přečíst. Nezabere moc času, ale zato hodně zajímavého se dozvíte.
Asi každý z nás někdy použil slovní spojení jako je mi to šumák/šumafuk, ježkovy voči, držet palce, dělat někomu křena nebo že někoho klepla pepka. Přemýšleli jste ale odkud to pochází nebo proč se to používá? Tady se všechno dozvíte, běžné i ty méně běžné úsloví nebo výrazy nám autorka Aneta Kostka objasnila a Hann Stinková doplnila trefnými ilustracemi. Překvapilo mě, kolik toho vlastně nevím a nebo co všechno jsme byli schopni zkomolit. Po přečtení jsem pak chodila a machrovala, jestli to druzí ví, a to napříč generacemi. Pokaždé neměli tušení. I když jsem tento počin zprvu brala s rezervou jako spíš nějakou srandičku, nakonec má svoje čestné místo v knihovně a zase se k ní někdy vrátím.
Jak autorka píše, až se tě někdo zeptá, co to meleš, už z toho nikdy nebudeš jelen :-)