Co dělají pocity? přehled

Tina Oziewicz

Co dělají pocity? série

1. díl >

Laskavá obrázková knížka (nejen) o emocích Vezměte děti na výpravu do světa citů, pocitů a emocí. Nečekejte však žádné barvy. Naopak, paleta něžných ilustrací Alexandry Zającové je příjemně neutrální, měkce šedá, růžová či modrá. O to více vyniká to, co autorky chtějí sdělit. Z pocitů totiž stvořily zvláštní bytůstky — malé, velké, roztomilé i strašidelné —, které si žijí vlastním životem v našem nitru. Radost skáče na trampolíně, vztek vybuchuje, smutek se choulí v dece, trpělivost pěstuje růže, strach dělá, že není… láska rozsvěcuje. To, co tyto bytůstky dělají, vystihuje hlubokou podstatu daného pocitu a neobvyklým způsobem jej tak dětem přibližuje. Půvabné ilustrace doprovázené krátkými poetickými texty vybízejí k otázkám a hledání odpovědí. Emoce tu nejsou ani hodnoceny, ani nijak klasifikovány, prostě jen jsou a jednají. Přesně tak jako v každém z nás.... celý text

Obrazové publikace Psychologie a pedagogika Pro nejmenší
Vydáno: 2021 , Host
Originální název: Co robią uczucia?

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Co dělají pocity?. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Vjeerus
17.10.2025

Jelikož mám doma dvě malé děti, rozhodla jsem se, že je konečně čas i na tyto edukativní dětské knihy. První náhled, který jsem si dala, byl vlastně docela šok. Čekala jsem málo textu, ale tak málo zase ne. Ale! Stačí se trošku zastavit nad každou stranu a člověku dojde, že to takhle opravdu stačí, obzvlášť dětem.
Ilustrace jsou nádherné, minimalistické, přesto naprosto vystihující danou emoci. Kniha díky nim nabízí velmi hravou formu, jak s dětmi projít jednotlivé stránky, popovídat si o pocitech, nebo jen o tom, co na obrázku vidí.
Velké plus shledávám v tom, že dospělí, kteří mají doma tříleté klubko nekontrolovatelných emocí, které náhodně vybuchuje, sami často tápají, co jejich dítě prožívá. Kniha rozhřešení nenabídne, ale aspoň jednotlivé pocity pojmenuje a znázorní.
Kniha je doporučena pro děti od pěti let a myslím si, že to je ten ideální. Já mám mladší, takže pro nás je to zatím jen krásná knížka s ilustracemi, ale základ pro společnou práci s emocemi nám i tak poskytla a těším se, jak se k ní budeme vracet a co nového nám na každé čtení přinese. Kdo ví, třeba v ní děti uvidí něco víc, než já svýma „dospěláckýma“ očima.

všech 22 komentářů

Související novinky - Co dělají pocity? (1)

Knižní novinky (43. týden)

25.10.2021

Kniha Co dělají pocity? v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně21x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Tina Oziewicz také napsal(a)

Tina Oziewicz
polská, 1971
2021  94%Co dělají pocity?
2024  93%Co dělají pocity v noci?
2025  87%Co mají pocity rády?