Čistý, skromný život přehled
Muž, který jednou večer v pantoflích otevře dveře a zjistí, že za nimi je milenec jeho manželky a s ním vše, co se snaží sám před sebou skrýt. Zapřisáhlý starý mládenec, který se honosí svou vyrovnaností, a přitom v kapse ohmatává lahvičku se sebevražedným prostředkem. Čtyřicetiletá účetní s domovem jako klícka — nebo je to vlastně klec? Přestože Viktor Špaček umí napsat živé postavy, jaké známe z vlastního života, v těchto povídkách-portrétech nejde pouze o podobizny. Jejich ambicí je zároveň ztvárnit určitý postoj, jaký lidé zaujímají v té které životní situaci. Postavy jsou zachycovány většinou zevnitř, z okruhu jejich myšlenek, v nichž problémy a traumata úspěšně či neúspěšně zpracovávají. To, že si přitom často nevidí dál než na špičku nosu, jim přirozeně vůbec nebrání v přesvědčení o své pravdě. Řešení, která nakonec volí, bývají logická a dalo by se říct „normální“. Normální však je i to, že šílenství není daleko.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čistý, skromný život. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 29 komentářůSouvisející novinky - Čistý, skromný život (1)
Když spadne maska, Stín ve dveřích a další knižní novinky (19. týden)
08.05.2022
Ocenění knihy (1)
2023 -
Magnesia Litera
(Litera za prózu)
Kniha Čistý, skromný život v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 2x |
| v Přečtených | 160x |
| ve Čtenářské výzvě | 14x |
| v Doporučených | 3x |
| v Mé knihovně | 63x |
| v Chystám se číst | 114x |
| v Chci si koupit | 16x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Viktor Špaček také napsal(a)
| 2022 | Čistý, skromný život |
| 2015 | Něco cirkusového |
| 2010 | Co drží Nizozemí |
| 2007 | Zmínky a případky |
| 2015 | Nejasný rozměr |

83 %
75 %

Řemeslně napsáno dobře, ale, snad kromě titulové povídky, všechny sledují hrdiny, kteří se tak nějak nechají životem unášet, bez snahy něco změnit. Důvody mohou být různé, ale ve výsledku si jsou ty povídky všechny podobné, a mám dojem, že za pár týdnů už jen těžko budu v paměti dolovat, o čem vlastně byly.
Jako drobné plus bych viděl, že se autor věnoval jak mužským hrdinům, tak ženským hrdinkám, povídky jsou namixovány tak 50/50. Jak se mu povedlo do ženského světa proniknout nevím, ale z toho, co pozoruji kolem, tak asi ano.