Cesta lidí Knihy přehled

Obálka knihy Cesta lidí Knihy
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/558407/bmid_cesta-lidi-knihy.jpg 4.0 23 23

Francie, rok 1685: Král Slunce zavádí katolicismus jako jediné legální náboženství. Zemí procházejí skupiny hugenotů, které směřují na sever a doufají, že zde naleznou novou vlast. Z oken kočáru psance sleduje skupinka neobvyklých cestovatelů, mířících naopak do Pyrenejí: Veronika, kurtizána opuštěná svým snoubencem; Markýz, muž zabývající se alchymií; de Berle, bohatý obchodník; a Gauche, němý kočí s věrným žlutým psem. Každý z nich opustil Paříž z jiného důvodu. Tato cesta, místy dobrodružná, může změnit nejen jejich osudy, ale i dějiny celého lidstva. Cesta lidí Knihy (1993) je literárním debutem slavné polské spisovatelky, která v tomto románu poprvé zpracovala téma cesty a putování za poznáním, symbolicky zastoupeným motivem Knihy, jež obsahuje veškeré vědění a moudrost lidstva. Toto téma později rozvinula v mnoha dalších knihách, jimiž se proslavila po celém světě.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Host
Originální název: Podróż ludzi Księgi, 1993

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cesta lidí Knihy. Přihlašte se a napište ho.

cbh
předevčírem 4 z 5

Moje první kniha od autorky a musím uznat, že mi to dost sedlo.
Děj je tu jednoduchý a ve své podstatě nedůležitý. Na velmi malém rozsahu autorka rozvíjí několik základních (i přes to zásadních) myšlenek, zejména pro mě rezonovalo téma hledání smyslu života. Zajímavé mi přišly i úvahy nad možnostmi jazyka, literatury a exkurze do tehdejší problematiky přírodní filozofie, kterými podle mě velmi dobře zvládla vystihnout ducha doby, což je pro romány s historickým zasazením docela klíčové a často se to nepovede.
Mínusy jsem moc neregistroval, samozřejmě, děj je předvídatelný, postavy docela ploché, a kdyby jich tam polovina nebyla, vůbec nic by to nezměnilo. Ale jak říkám, podle mě se jedná spíše o záměr, než o nějakou "nedokonalost", kniha je zkrátka o něčem trochu jiném.

petrarka72
07.06.2025 3.5 z 5

Milan.valden popsal přesně děj - díky! Olze Tokarczuk se pro mne podařilo zachytit všechnu touhu a zoufalství křížových výprav. Včetně nejistoty, metafyzické úzkosti, vzdání se, umírání na mor, nalézání smyslu a vědomí, že jsme součástí toho, za čím putujeme. Ale pozor - "nepamatují se snahy o něco, pamatují se jen úspěchy." (s. 233) Dodejme - úspěchy sdělitelné. Ty další jsou skutečně mlčení, opuštění ráje a žlutý pes.

Jane2016
04.06.2025 2 z 5

Miluju poznávání nových autorů. A jelikož jsem od Olgy Tokarczuk ještě nic nečetla (já vím, jsem ostuda), řekla jsem si, že to musím napravit a zkusím si přečíst nějaký její příběh. A cesta lidí knihy mě natolik zaujala svou obálkou a anotací, že jsem se rozhodla, že zkusím právě ji.

Ale bohužel, všechna má očekávání padla po několika stránkách. Nevím, čím to bylo, ale do knihy jsem se nemohla absolutně vůbec začíst. Stále jsem si říkala, že se to snad v nějaké části zlomí, ale nestalo se tomu tak. I když mě některé pasáže v knize velmi bavily, jako celek ji nemohu hodnotit kladně.

Určitě si od autorky zkusím v budoucnu přečíst ještě nějaký příběh, protože jsem na ni slyšela už pár velmi pozitivních ohlasů, každopádně tato kniha šla trošku mimo mne. Bohužel.

Související novinky - Cesta lidí Knihy (2)

Návrat Ellie a další knižní novinky (20. týden)

11.05.2025

Holly, Stříbrné hrdlo a další knižní novinky (20. týden)

12.05.2024

Kniha Cesta lidí Knihy v seznamech

v Mé knihovně44x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)