Cesta do noci přehled

Håkan Nesser

V Kymlinge nastal konec května. Učitel tělocviku a bývalý sportovec Allan Fremling si jednou večer oproti svým zvyklostem objedná domů pizzu. Ta ještě ani nestihne vychladnout a Fremling leží mrtvý ve své předsíni. Dva výstřely do prsou, jeden do hlavy. Vyšetřováním je pověřen inspektor Borgsen, který shodou okolností bydlí poblíž zavražděného. Když později dojde k další vraždě – v podstatě přímo pod Borgsenovým balkonem – je to už na inspektora, trpícího následky prodělaného covidu, příliš a požádá Barbarottiho s Backmanovou, aby mu při vyšetřování pomohli. Souvisí spolu obě vraždy? A co když si v Kymlinge někdo myslí, že vražda může být za určitých okolností prospěšná?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2025 , MOBA (Moravská bastei)
Originální název: Ung mans färd mot natt, 2024

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cesta do noci. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

soukroma
01.01.2026

Celkem s chutí jsem se vrhla na knihu svého oblíbeného autora, i když Barbarotti pro mne stále nedosahuje kvalit van Veterena (a ten byl navíc zmíněn jen nevýznamně pouze na jediném místě). Kniha nad podiv krátká, ale ona ani delší být nemohla vzhledem k obsahu.
Čtenář ví od počátku, kdo je vrah (a do jaké mír je "čestný", inteligentní..., zdaleka ne náhodný) a policie - jako obvykle - děsně tápe. Teprve v poslední čtvrtině se děj rozjede, ovšem nabere na nepříjemných obrátkách, a žene se k neblahému konci - pro pachatele (do té doby jsem pořád marně přemítala, jak s ním autor naloží, až ho policie dopadne - avšak autor se tomu "elegantně" vyhnul).
A Barbarotti je pořád spokojen sám se sebou, i když s Bohem rozprávěl všeho všudy krátce jen jednou dvakrát, stejně jako s originálním antikvářem (ale aspoň při jejich krátkých rozhovorech jsem vždy pookřála) a víc než samotný případ ho zajímal Gottland a dovolená.

Naneštěstí přední severští krimi autoři nyní nechávají své knihy plně prosáknout současným děním ve světě, zde neustále připomínaná válka na Ukrajině, Putin-Trump, postkovidové zdravotní dopady..., a řeší, ne neřeší, jen předkládají zásadní mravní problémy společnosti (odplata - hůř než zub za zub, osobní konečné řešení jakéhosi dosažení spravedlnosti, mladiství zločinci, vliv četby krimiliteratury, vliv náhody - dostupná zbraň, emocí - včetně první lásky, domácího prostředí...).
A to mi nevyhovuje - krimi/detektivní literatura má být oddechová (prostě pohádky pro dospělé), ať se v ní dějí jakkoli hrůzné věci, má to vždy být prostě fikce, knihu zaklapnu a oddechnu si třeba i po nervydrásajícím příběhu. A tím jsem připravena zase fungovat v reálném světě plném hrůz. To mi naneštěstí (nejen) tahle kniha vůbec neumožnila a v podstatě bych ji měla i hodnotit mnohem hůř... (krimi napsané v současnosti, reflektující dění před desítkami let, budiž, s jistým odstupem je to i zajímavé a přínosné pro občerstvení paměti a vnímání tehdy a teď, ale nepotřebuji v krimi fikci otisk současného světa).

Název knihy jsem nepochopila.

všech 5 komentářů

Související novinky - Cesta do noci (1)

Kdo tě sleduje?, Zamrzlá řeka a další knižní novinky (39. týden)

21.09.2025

Kniha Cesta do noci v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně32x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi