Češi ve wehrmachtu přehled

František Emmert

Jednou ze stránek české historie naší veřejnosti, dosud málo známých, je účast Čechů na bojištích II. světové války v německých uniformách. F. Emmert shrnul vyprávění několika takto postižených a jejich prostřednictvím podává obraz světového konfliktu jinak, než je u nás dosud zvykem. Můžeme tu sledovat hrůzy války i utrpení v jejím zázemí, jak je prožívají Češi, většinou násilím donucení stanout na druhé straně, než kam svým smýšlením patřili. Sledujeme tu českýma očima život v německé armádě, děsivé chvíle anglo-amerických leteckých útoků nebo bombardování, ofenzívu Rudé armády atd. Jestliže generace dnešních důchodců si zde osvěží dávno zasuté vzpomínky na bídu potravinových lístků a tmy v ulicích se zatemněním v oknech, střední a mladší generace žijící od dětství v dnešním civilizačním pohodlí užasne nad tím, za jakých okolností lze také žít.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Češi ve wehrmachtu. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Y2T
22.09.2025

Skvělé, že někdo otevřel jedno z mnoha témat, o kterém se vůbec nemluví.

Kniha se výborně čte, je zajmavá, ale mám k ní pár výhrad, a proto jen čtyři hvězdičky.
1)Podobně, jako Hitler prohlásil slezany za Němce, tak autor bere jako axiom, že Šlonzáci, Slezané, Moravci a Goralé jsou všichni Češi. Přitom podobně si je přisvojovali i Poláci. A nikdo neprověřoval, kolik z odvedenců válku přežilo, ale neusadilo se v Československu.
2)kniha nijak kriticky neověřuje ani nedoplňuje uváděné údaje. Nejvíc mě zeujalo tvrzení, že děla od Hamburku střílela železniční děla až do Anglie.
3)Není nic méně objektivního, než vlastní vzpomínky - lídská paměť není dokonalá, a po mnoha letech má tendenci některé věci vidět ve světle později získaných informací jinak.
4)Je na každém, jak moc bude věřit jednotlivým vyprávěním. Např. tomu, že někdo systematicky střílel jen do vzduchu, aby netrefil britské nebo ruské vojáky, kteří po něm stříleli.

všech 17 komentářů

Související novinky - Češi ve wehrmachtu (0)

Kniha Češi ve wehrmachtu v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně55x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi