Obálka knihy Čau debile
https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/560627/bmid_cau-debile.jpg 4.0 24 24

Pronikavý román v e-mailech od provokativní francouzské spisovatelky Rebecca a Oscar. On je úspěšný spisovatel, kterého dostihlo nařčení mladé bloggerky v aféře MeToo. Ona je stárnoucí filmová hvězda bez rolí – zato s drogovou závislostí. Jejich konflikt na sociálních sítích přeroste ve zlostnou emailovou výměnu, která se nečekaně promění v hluboce lidský dialog o vině, odpuštění a uzdravení. Lze v toxickém prostředí internetu najít smíření? A co nakonec vzejde ze střetu šovinisty ve středních letech a dvou zástupkyň různých generací feministek?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název: Cher connard, 2022

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čau debile. Přihlašte se a napište ho.

VeruHoráková
26.06.2025 3 z 5

Když si stárnoucí filmová hvězda o sobě na instagramu přečte jistý jízlivý popisek, který napsal jeden spisovatel bojující o svou reputaci po obvinění v aféře #MeToo, napíše mu e-mail s všeříkajícím oslovením „Čau debile“.

Tím zahájí emailovou roztržku, která nebere konce, a ačkoliv korespondence začíná jako způsob, jak uvolnit svůj hněv, ti dva si postupně začnou vytvářet vzájemnou emocionální závislost, tím jak si e-maily vyměňují dva lidé, kteří jsou v neblahém centru pozornosti francouzské kultury.

Tohle bylo moje první setkání s francouzskou spisovatelkou Virginii Despentes, a ačkoliv byl námět velmi zajímavý, styl psaní mi moc nesedl a nedokázala jsem se pořádně začíst.

Kniha je psaná formou emailů, nemá jediný dialog a přišla mi tak celkem dlouhá a poněkud repetitivní. Příběh jsem vnímala jakou věčnou diskusi bez konce, a byť se v příběhu objevilo hodně současných témat a myšlenka jako taková byla originální, tak mě kniha nijak víc neoslovila.

kalinkacz
20.06.2025 3 z 5

Čau debile je 3. svazkem nové edice Hlas nakladatelství Vyšehrad!
Já už z této edice četla knihu Nikdy, nikdy, nikdy a ta byla fantastická, takže jsem se musela pustit do čtení další!
V této novince sledujeme 2 hlavní hrdiny:
Oscara, spisovatele, který byl nařčen bloggerkou v kauze MeToo
Rebeccu, stárnoucí herečku
Konflikt těchto dvou postav přeroste ze sociálních sítí až do emailové přestřelky.
Čau debile je vlastně provokativní román v emailech, což znělo originálně a opravdu zajímavě, bohužel se ale musím přiznat, že jsem z knihy velmi rozpačitá. Měla jsem velký problém se začíst (ten trval až do konce knihy), možná právě kvůli té emailové formě, děj mi zkrátka nijak neplynul.
Zároveň mi hrozně moc nesedla hlavní hrdinka, s jejím chováním jsem se ani za mák nedokázala ztotožnit nebo ho pochopit, natož s její formou vyjadřování...
Kniha je trošku i svým způsobem takový rozhovor o současné společnosti, je plný celé řady aktuálních témat od období covidu přes drogovou závislost a další...
Byť byla ale kniha nevšední a plná silných témat, tak mně osobně tolik nesedla a ve výsledku jsem ji hodnotila průměrně.

mag097
17.06.2025 4 z 5

Roman probíhá v emailové komunikaci mezi spisovatelem, kterého zasáhla aféra MeToo a herečkou, která má namísto hereckých rolí drogovou závislost.

Čau debile není příběhem u kterého si odpočinete. Bude vás nutit přemýšlet o současné společnosti, roli žen v ní, o mezigenaračních rozdílech, o vině a odpuštění ...no zkrátka těch témat je tam spousta.

Já sama jsem si knihu musela postupně dávkovat, protože při delším čtením jsem nestíhala vstřebávat myšlenky. V jedné recenzi jsem četla, že kniha je příjemně složitá, což jí podle mě perfektně vystihuje.

Kniha vychází v rámci nové edice nakladatelství Vyšehrad Hlas, a stejně jako miluji edici Tvář, ve které vychází skvělé knihy českých autorů, Hlas nabízí podobně silné příběhy světové literatury...no, podle toho co zatím vyšlo se máme určitě na co těšit

Související novinky - Čau debile (1)

Čas vos, Dcera někdejších světů a další knižní novinky (19. týden)

04.05.2025

Kniha Čau debile v seznamech

v Mé knihovně37x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)