Časokryt přehled
V románu využívá autor fiktivní postavu Gaustina k tomu, aby popsal život s deficitem budoucnosti. Život, ve kterém čas neplyne lineárně, ale stává se součástí nás samých. Gaustin, který dokáže přeskakovat čas jako lesní potůček, se snaží o zdánlivě nemožné – léčit lidi pomocí minulosti. Gaustin, Gospodinovovo alter ego, našel způsob, jak vytvořit kliniky času, kde se lidé trpící ztrátou paměti mohou vrátit do doby, kdy se cítili nejlépe. Tato nemoc, jakási dlouhotrvající časová amnézie, se během vyprávění proměňuje v nemoc, kterou trpí celá společnost. Ta se stává obětí jakési kolektivní „Alzheimerovy choroby“, což vede různé země v Evropě k rozhodnutí dát občanům možnost volby, aby v referendu rozhodli, v jaké historické epoše chtějí žít.... celý text
Originální název: Времеубежище, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Časokryt. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 27 komentářůSouvisející novinky - Časokryt (2)
Gothikana, Divoká Aljaška a další knižní novinky (34. týden)
18.08.2024
Holly, Stříbrné hrdlo a další knižní novinky (20. týden)
12.05.2024
„Každá utopie se dříve či později stává historickým románem.“
Ocenění knihy (1)
2023 -
Man Booker International Prize
Kniha Časokryt v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 9x |
| v Přečtených | 103x |
| ve Čtenářské výzvě | 11x |
| v Doporučených | 11x |
| v Mé knihovně | 60x |
| v Chystám se číst | 207x |
| v Chci si koupit | 60x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
cestování časem bulharská literatura dějiny Evropy ztráta paměti, amnézie Alzheimerova choroba Bookerova cenaGeorgi Gospodinov také napsal(a)
| 2024 | Časokryt |
| 2018 | Fyzika smutku |
| 2025 | Zahradník a smrt |
| 2005 | Přirozený román |
| 2004 | Gaustin neboli Člověk s mnoha jmény |

73 %
85 %
Časokryt
Dvě roviny vyprávění... časokryt jako paměť bloudící v zákrutách minulosti... nepříjemně alarmující připomenutí, proč se jako společnost tolik vracíme k víceméně dobře známým dobám minulým, než abychom kráčeli vstříc tak trochu nejisté budoucnosti. Navíc, lze vůbec najít příjemno v historii doby minulé a neděsit se opakování již prožité jakoby doby budoucí?
A pak časokryt jako útulná vzpomínka, do které ukrývá zmatenou mysl (ne)milosrdné stáří... kdo by nechtěl pro své blízké takto hřejivé místo... přeci jen, i takové odcházení v popletenosti sakra bolí... zkrátka tolik myšlenek, které ve své podstatě vybízí k zamyšlení nad tím svým vlastním komfortním místem v minulosti a to jsem zdaleka nezachytila vše, co je zde předestřeno. Velmi osvěžující počin!