Bůh je mrtev, nic není dovoleno přehled
Tereza Matějčková

Co je to rodina? Co svoboda? Existují opravdu jen dvě pohlaví? A proč jsme všichni tak unaveni? V knize Bůh je mrtev, nic není dovoleno, jež zahrnuje eseje psané v letech 2022 a 2023 pro Týdeník Echo, se filozofka Tereza Matějčková zabývá aktuálními otázkami z hlediska filozofie, občas i v dialogu s výraznými mysliteli současnosti.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bůh je mrtev, nic není dovoleno. Přihlašte se a napište ho.

Knihu jsem si koupil ze zvědavosti až poté, co vyhrála cenu Magnesia Litera. Upřímně jsem byl trochu zklamán a překvapen, že tato kniha vyhrála. Ale to jen stranou. Obsahově mi přišla nejlepší střední část, nejvíce zaujal rozhovor s Virginií Despentes. Názorově je autorka více méně konzistentní, interview s autory či mysliteli a zamyšlení nad knihami či studiemi jsou volena tak, že názorově více méně rezonují s názory Matějčkové - což je za mě trochu škoda, protože jsem v průběhu četby měl sílící dojem z efektu názorové bubliny, kterou namísto rozrušování a překonávání rozebírané texty či reprodukované rozhovory spíše posilovaly. Narazil jsem na pár zajímavých podnětů. Kniha určitě není špatná. Zároveň si nemyslím, na základě některých recenzí vyšlých v médiích, že by autorka byla názorově extremistická nebo nenávistná. Ale výhra ceny za publicistiku mě zkrátka překvapila, tím spíš, že jde o sbírku často jednotlivě již publikovaných esejů či článků.

Výborná kompilace aktuálních esejů a rozhovorů s osobnostmi, které ovlivňují názory společnosti. Výborné tipy na knihy. Děkuji paní filozofko:-)
Ocenění knihy (1)
2024 -
Magnesia Litera
(ČRo Plus Litera za publicistiku)
Kniha Bůh je mrtev, nic není dovoleno v seznamech
v Mé knihovně | 40x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
eseje filozofie rozhovory filozofie kultury západní civilizace filozofická antropologie myšlení Magnesia Litera člověk a společnost těloAutorovy další knížky
2023 | ![]() |
2022 | ![]() |
2018 | ![]() |
2019 | ![]() |
2025 | ![]() |
Číst takovéto knihy je vždy čistá intelektuální radost. I když člověk nemusí s autorkou vždy ve všem souhlasit, své názory podává koherentně a přesně vyargumentované. To člověka pak v případě nesouhlasu provokuje k tomu, aby si svůj vlastní postoj vyjasnil podobně kvalitně, nakolik je toho schopen.
Samozřejmě jde zvolit i jednoduchý odsudek, ale takovým čtenářům asi kniha určena není.
ML naprosto zaslouženě.