Božská komedie přehled
Vrcholné Dantovo dílo, v němž hlavní postava prochází postupně Peklem, Očistcem, provázený Vergilliem, i Rájem, kde je mu průvodkyní jeho zesnulá drahá Beatrice, aby se nakonec navrátil na zemi. Epos se skládá celkem ze stovky zpěvů, první zpěv Pekla je úvodem k celému eposu, dále pak obsahuje každá část třicet tři zpěvů. Celkem má Komedie 14 233 veršů. Zpěvy jsou napsány tercinami, tj. trojveršovými strofami: tercína je druh strofy (neboli sloky) sestávající ze tří deseti-, v případě tzv. ženského zakončení jedenáctislabičných veršů, pocházející z Itálie (poprvé se objevuje právě v Komedii) s důmyslným rýmovým schématem aba-bcb-cdc-ded. Triadická struktura umožňuje výstavbu děje ve schématu teze - antiteze - synteze. Je možné, že trojveršové schéma vzniklo po vzoru Nejsvětější trojice. Po Dantově vzoru jí začali užívat i Petrarca a Boccaccio. Navazuje na provensálský sirventés.... celý text
Originální název: La Divina Commedia. (Parte 3), Paradiso, 1321
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Božská komedie. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 107 komentářůSouvisející novinky - Božská komedie (1)
Sezona pomsty, Vyrytá znamení a další knižní novinky (47. týden)
17.11.2024
Kniha Božská komedie v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 63x |
| v Přečtených | 932x |
| ve Čtenářské výzvě | 55x |
| v Doporučených | 77x |
| v Mé knihovně | 520x |
| v Chystám se číst | 741x |
| v Chci si koupit | 176x |
| v dalších seznamech | 28x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
středověk italská literatura alegorie eposy peklo nebe, nebesa (opak pekla) očistec rozhlasové zpracování Dante Alighieri, 1265-1321 renesance (literatura)Dante Alighieri také napsal(a)
| 1952 | Božská komedie |
| 1964 | Navštívení krásy – italská renesanční lyrika |
| 2009 | Božská komedie: Peklo |
| 1969 | Nový život |
| 1998 | To sladké jméno Beatrice |

93 %
79 %
Božská komedie
Za mě úžasný epos od Dante Alighieriho. Překrásné verše, duchovní hloubka a poetismus. Zkrátka a dobře pohlazení po duši.