Bivoj běsobijce přehled
Řeka Vltava odděluje území kmene Čechů od Návu, knížectví duchů na zapovězeném východním břehu. Pouze jednou za rok je vladykům a stařešinům dovoleno překročit její tok a vystoupit na posvátný Chrasten, aby tam ve svatyni Vyšehrad obětovali bohům a žádali kněžnu Libuši o hadačské předpovědi a rozsudky ve vzájemných sporech. Letos však výroční slavnosti předcházejí zlá znamení. Libušina sestra Kazi byla cestou ze svého hradiště napadena děsivým démonem s kančí podobou. Vědmu v poslední chvíli zachránil Bivoj, syn Sudivojův, lovec z rodu Strošovců. Kdo běsa vyvolal? Proč se někdo pokouší zasít mezi české lechy svár? A jak to souvisí s varováním ducha Libušina otce, váženého knížete Kroka, který se zjevil svým dcerám a přinesl zvěst o hrozbě, přicházející z tajemných končin až někde za hvozdy mrtvých? Juraj Červenák, autor Černokněžníka a Bohatýra, vystavěl na motivech ze Starých pověstí českých další hrdinskou fantasy plnou nelítostných bojů a slovanské magie.... celý text
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha "Bivoj Běsobijce" nabízí akční fantasy zasazenou do slovanského prostředí. Čtenáři oceňují její dynamiku a napínavé momenty, i když někteří postrádají hloubku a emocionální náboj. Hrdinové jsou často vnímáni jako archetypální postavy, což může působit klišovitě. Přesto se příběh líbí těm, kdo hledají oddechovku s nádechem české mytologie a akce. Většina čtenářů se těší na pokračování, ačkoli názory na kvalitu příběhu se rozcházejí. Více v komentářích.
Komu by se kniha Bivoj běsobijce mohla líbit?
- Fanoušci akční fantasy
- Čtenáři, kteří mají rádi slovanskou mytologii
- Milovníci rychlého tempa a napětí
- Čtenáři hledající oddechovou literaturu
- Ti, kdo ocení alternativní pohled na historické příběhy
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bivoj běsobijce. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 36 komentářůSouvisející novinky - Bivoj běsobijce (0)
Kniha Bivoj běsobijce v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 1x |
| v Přečtených | 443x |
| ve Čtenářské výzvě | 28x |
| v Doporučených | 22x |
| v Mé knihovně | 204x |
| v Chystám se číst | 48x |
| v Chci si koupit | 23x |
| v dalších seznamech | 3x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Juraj Červenák také napsal(a)
| 2013 | Mŕtvy na Pekelnom vrchu |
| 2009 | Strážcové Varadínu |
| 2006 | Ocelové žezlo |
| 2015 | Ohnivé znamenie |
| 2017 | Vlk a dýka |

84 %
79 %

Titul patří, dle mého názoru, mezi autorovy slabší knihy. Jedná se o fantazy inspirovanou českou pověstí o Bivojovi, ze které si Červenák vypůjčil osoby, zápletku, zasazení, „historické“ reálie (tedy téměř všechno) a návdavkem přihodil několik nezbytných fantazy prvků z vlastního pera.
Celkově mi kniha nepřinesla moc nového. Základem byla pověst, kterou si dodnes pamatuji ze základní školy, pověst, která přebila autorovu přidanou hodnotu.
Kvituji sice, že se děj odehrával v naší malé zemičce, nicméně si myslím, že to samo o sobě na dobrou knihu nestačí. V neposlední řadě mě to ani příliš nebavilo a přesně nevím proč.
Hodnotím 55%