Barbora, boch & katarzia přehled

Ivana Gibová

„Ako sa stať dobrým človekom, keď sa narodíš do sveta, kde boch, deti aj štetky rozprávajú rovnakým jazykom?“ Romanticko-eklekticko-pankáčsky príbeh o tom, ako Barbora hľadá peknotu, počúva operné árie a chce zažiť katarziu, ako Barborina babka kŕmi vtáčiky, ako Sylvia žije v zdanlivej morálnej špine a má veľké srdiečko a bielu pečeň, ako sú tu aj iní ľudia a láska a ešte asi boch?... celý text

Novely Literatura slovenská
Vydáno: 2016 , Marenčin PT
Originální název: Barbora, boch & katarzia, 2016

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Barbora, boch & katarzia. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

V_M
03.08.2025

Knihu jsem četl v českém překladu Miroslava Zelinského, až na pár podivností (snad vlivem slovenské předlohy) velmi dobrém. Raději bych pochopitelně četl originál, ale v ČR se bohužel hůře shání.

Každopádně je to skvělá próza, zejména ve své první polovině (přičemž jako zdařilejší vnímám výrazově i obsahově peprnější pasáže líčené z pohledu Sylvie), později poněkud rozmělněná prohloubením rozpadu osobnosti, paralelami s hrdinčinou matkou a její cestou do Španěl, která mi tam přišla poněkud zbytečně naroubovaná. Myšlenka jakéhosi podvratného boha („bucha“) ani jeho uplatnění v roli jedné z vypravěčských perspektiv rozhodně není nezajímavá, nicméně celkově je tam duchovní hledačství (resp. prahnutí po nalezení vnitřního klidu a jednoty) podáno rozpačitě. Opakovaná opakování dvou stovek (nebo kolika) vět, které patrně měly být jakýmisi mantrami (pro celkový děj a smysl tu více, tu méně klíčovými), přestávají být velmi brzy formálně zajímavé a čtenáři se může jevit, že jen zbytečně zabírají spoustu prostoru v už beztak útlounké próze. (Navíc si nedovedu představit, jaké podoby by nabývaly třeba ve zvukové verzi knihy anebo při literárním večeru. Pochybuji, že by byly čteny kompletně, i při tichém čtení je jen prolétneme.)

Celkově vzato však jde o povedenou prózu na nevšední téma, se svěžím, jitřivým viděním a svědčící o autorčině odvaze k inovacím, bourání tabu, ale i o smyslu pro humor (leckdy trochu drsný) a sebezpyt.

všech 8 komentářů

Související novinky - Barbora, boch & katarzia (0)

Kniha Barbora, boch & katarzia v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně5x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium

Ivana Gibová také napsal(a)

Ivana Gibová
slovenská, 1985