Balkán 1804-1999 přehled

Misha Glenny

Kniha britského historika a novináře M. Glennyho je strhujícím příběhem regionu, jenž v uplynulých dvou staletích prošel vskutku zásadní proměnou. Pád staleté Osmanské říše, zrod národních hnutí a vytváření nových národních států, dvě světové války, pravidelné zásahy egoistických a bezskrupulózních velmocí, vznik totalitních režimů - protifašistických či přímo fašistických i komunistických, a konečně propuknutí ďábelského etnického násilí, k němuž došlo po rozpadu Titovy Jugoslávie v 90. letech 20. století - to vše se v letech 1804-1999 odehrálo na Balkáně, doslova na prahu moderní a civilizované Evropy. Otázky, jež si M. Glenny v této souvislosti klade, jsou nanejvýš závažné a stále aktuální.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: 2003 , BB art
Originální název: The Balkans: Nationalism, War and the Great Powers, 1804–1999, 1999

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Balkán 1804-1999. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Ozzy86
11.11.2025

Čtivá historická kniha, která přiblíží dějiny Balkánu srozumitelně i pro ty, kteří o daném regionu příliš neví. Vysvětluje vliv velmocí na pohnuté dějiny a vysvětluje zamotané předivo vzájemných vztahů všech aktérů poloostrova.

všech 4 komentářů

Související novinky - Balkán 1804-1999 (0)

Kniha Balkán 1804-1999 v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně11x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi