Balkán 1804-1999 přehled
Kniha britského historika a novináře M. Glennyho je strhujícím příběhem regionu, jenž v uplynulých dvou staletích prošel vskutku zásadní proměnou. Pád staleté Osmanské říše, zrod národních hnutí a vytváření nových národních států, dvě světové války, pravidelné zásahy egoistických a bezskrupulózních velmocí, vznik totalitních režimů - protifašistických či přímo fašistických i komunistických, a konečně propuknutí ďábelského etnického násilí, k němuž došlo po rozpadu Titovy Jugoslávie v 90. letech 20. století - to vše se v letech 1804-1999 odehrálo na Balkáně, doslova na prahu moderní a civilizované Evropy. Otázky, jež si M. Glenny v této souvislosti klade, jsou nanejvýš závažné a stále aktuální.... celý text
Originální název: The Balkans: Nationalism, War and the Great Powers, 1804–1999, 1999
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Balkán 1804-1999. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 4 komentářůSouvisející novinky - Balkán 1804-1999 (0)
Kniha Balkán 1804-1999 v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Přečtených | 21x |
| ve Čtenářské výzvě | 1x |
| v Doporučených | 5x |
| v Mé knihovně | 11x |
| v Chystám se číst | 30x |
| v Chci si koupit | 20x |
| v dalších seznamech | 1x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
19. století politické události 20. století politika války 19.-20. století Balkán populárně-naučné publikace politologieMisha Glenny také napsal(a)
| 2009 | McMafie – Zločin bez hranic |
| 2003 | Balkán 1804-1999 |
| 2020 | Nemesis: Drogová bitva o Rio |
| 2013 | Temný trh |

87 %
65 %

Čtivá historická kniha, která přiblíží dějiny Balkánu srozumitelně i pro ty, kteří o daném regionu příliš neví. Vysvětluje vliv velmocí na pohnuté dějiny a vysvětluje zamotané předivo vzájemných vztahů všech aktérů poloostrova.