Balada o žaláři v Readingu přehled
Baladou o žaláři v Readingu se Oscar Wilde vyrovnával se svým pobytem ve vězení - byl odsouzen na dva roky těžkých nucených prací za homosexualitu, která byla od roku 1895 trestná. Šlo ovšem o zástupný důvod: soudobá společnost se jej především chtěla zbavit. Prostřednictvím osudu vojáka, který zabil svou milou a je uvězněn a následně popraven, autor balady s hořkostí nahlíží na krutost a odlidštěnost viktoriánského vězení. Vězňův příběh jej vede také k úvahám o lidské lásce, pomíjivé a člověkem málo ceněné. Působivými ilustracemi doprovodil Ivan Štrouf.... celý text
Originální název: The Ballad of Reading Gaol, 1898
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Balada o žaláři v Readingu. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 36 komentářůSouvisející novinky - Balada o žaláři v Readingu (0)
„Kdo žije více životů, i víckrát zahyne.“
Kniha Balada o žaláři v Readingu v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 1x |
| v Přečtených | 211x |
| ve Čtenářské výzvě | 45x |
| v Doporučených | 14x |
| v Mé knihovně | 51x |
| v Chystám se číst | 65x |
| v Chci si koupit | 14x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Oscar Wilde také napsal(a)
| 1999 | Obraz Doriana Graye |
| 2005 | Jak je důležité míti Filipa |
| 2004 | Strašidlo cantervillské |
| 1919 | Slavík a růže |
| 1992 | Lady Fuckingham / La Rose d'Amour |

84 %
74 %

Tohle jsem si chtěla přečíst už nějakou dobu. Takže když jsem tuhle baladu nedávno našla v naší městské knihovně, hned jsem si půjčovala. A krásné to bylo.
Krásné, ve skvělém překladu, přitom dost smutné, bolestivé. Jak ve svých divadelních hrách umí být Wilde pěkně ironický, satirický a strefovat se do kde koho, tady ho nacházíme v úplně jiné poloze. Vážného, nořícího se do hlubin vlastního osudu a také do lidského nitra. Balada je tíživá, obsahově nelehká, přitom srozumitelná, že i čtenář, který se poezii běžně nevěnuje, pochopí, co se básník snaží předat. Tím rozpoložením, tématem vězení a určitou kontemplací osudu odsouzeného mi to připomínalo Máchův Máj, čímž mi to k srdci přirostlo ještě o něco víc.
Hodnocení nakonec 4 hvězdy z 5. Vlastně nevím, co mi tu chybělo na plné hodnocení... Asi si to budu muset někdy přečíst ještě znovu. Každopádně moc doporučuju.