Šógun přehled

James Clavell

Asijská sága série

1. díl >

Šógun (Shogun) je román Jamese Clavella z roku 1975. Je chronologicky první knihou v cyklu Asijská sága od Jamese Clavella. Děj je zasazen do feudálního Japonska někdy kolem roku 1600 a podává fiktivní svědectví o vzestupu Tokugawy Iejasua k moci tak, jak je viděl anglický námořník John Blackthorne, jehož postava je volně založena na osudech skutečného trosečníka Williama Adamse.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2000 , Ikar (CZ)
Originální název: Shogun, 1975

Co říkají o knize uživatelé?

Román "Šógun" od Jamese Clavella přenáší čtenáře do fascinujícího světa feudálního Japonska v 17. století. Příběh sleduje anglického lodivoda Johna Blackthorna, který se ocitá uprostřed mocenských intrik a kulturních střetů. Autor mistrně vykresluje postavy a jejich složité vztahy, což dává příběhu hloubku a napětí. Čtenáři se tak mohou ponořit do bohaté japonské kultury a tradic, které kontrastují s evropským pohledem na svět. Kniha je nejen dobrodružná, ale také poučná, a nabízí jedinečný pohled na hodnoty a morálku obou kultur. Více v komentářích.

Komu by se kniha Šógun mohla líbit?

• Milovníci historických románů
  • Čtenáři se zájmem o japonskou kulturu
  • Fanoušci epických příběhů s hlubokými postavami
  • Ti, kteří hledají dobrodružství a napětí
  • Čtenáři toužící po kulturním poznání

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šógun. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

MirekMM
04.12.2025

Zvláštní kniha. Nelituji toho, že jsem ji přečetl, ale doporučit ji také nemůžu.

Na straně kladů především zasazení a práce se střetem dvou zcela odlišných kultur a světů. V japonské kultuře se vyznám minimálně, takže přesnost nedokážu posoudit, ale popis kultury a zvyků působil velmi přesvědčivě a cením si i toho, že ani jeden ze světů (Japonsko x Evropa) nebyl prezentovaný jako "ten správný".
Na druhou stranu - chápu zaměr s překladateli a postupným učením se cizímu jazyku, ale bohužel není příliš obohacující i ke konci knihy číst rozhovory na úrovni "So sorry, I go ship".
Stejně tak rozvíjení spousty dějových linek a konfliktů, které prakticky vyšumí do prázdna (Zataki, Ochiba, ale našlo by se mnoho dalších), jedna z hlavních postav celého konfliktu prakticky nedostane prostor, a pokud ano, je vykreslená jako naprosto nekompetentní (Ishido).

Nakonec můj subjektivní pocit - přišlo mi, jako by se příběh snažil rozjet, ale za celou dobu nedokázal strhnout, nezískal spád, a ani ukončení jednotlivých linek (pokud k nim vůbec došlo) ve mně nezanechalo prakticky žádný pocit. Exkurze do Japonska to byla krásná, ale to bylo vše.

všech 214 komentářů

Související novinky - Šógun (3)

Kdo tě sleduje?, Zamrzlá řeka a další knižní novinky (39. týden)

21.09.2025

Holly, Stříbrné hrdlo a další knižní novinky (20. týden)

12.05.2024

Prokleté královny, Život na míru a další knižní novinky (13. týden)

24.03.2024

Kniha Šógun v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených1 453x
v Mé knihovně514x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi