Arnaut přehled
V malom kostolíku v Očovej je zvláštny náhrobok. Latinský nápis na ňom prezrádza, že ide o náhrobok skoro štyristoročný, skrývajúci v sebe kosti tureckého vojaka, mohamedána, ktorý sa dal pokrstiť. Kto priviedol Turka k tomu, že prijal krst a s ním novú formu života? Len veľká, hlboká a osudová láska mohla vyvolať ten duševný prevrat. Láska silnejšia ako smrť, silnejšia ako viera otcov, živelná a osudová.... celý text
Originální název: Arnaut, 1944
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Arnaut. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
Související novinky - Arnaut (0)
Kniha Arnaut v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Přečtených | 1x |
| v dalších seznamech | 1x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Zlata Dônčová také napsal(a)
| 1983 | Čákova Katarína |
| 1977 | Ondrejova kráľovná |
| 1980 | Traja kniežací jazdci |
| 1979 | Pani z Kamenného domu |
| 1972 | Agnesa a Tizian |

20 %
80 %
72 %

Nám Slovákom tie historické romány akosi nejdú, hoci námetov máme v našej histórii viac ako dosť. Na dnešnú dobu je román trochu nudný, dej pomalý, jazyk archaický, aj pravopis je už dávno neplatný. Na druhej strane je škoda, že sa ku knihe veľa ľudí nedostane, lebo vyšla len 1x v roku 1944, a knižnice staré knihy vyraďujú, hoci aj nemajú novšie vydanie.
Autorka sa inšpirovala náhrobkom v kostole, ktorý dali Arnautovi postaviť potomkovia.
PS1: Arnaut znamená v turečtine Albánec.
PS2: Dej sa odohráva v 16. storočí.
PS3: Pripomenul mi Sebechlebských hudcov a Půlměsíc nad Dunajem, tak pridávam k podobným.