Antigona přehled
Antigona pohřbí svého bratra i přes zákaz krále Kreona, který se obětavě, ale poněkud umanutě snaží obnovit blahobyt morem zdevastovaných Théb. Je chycena a poslána na smrt. S tím nesouhlasí její snoubenec, syn krále Kreona, Haimon, a tak spáchá sebevraždu. Když se to dozví jeho matka, tak také spáchá sebevraždu. Králi Kreonovi nezbude vůbec nic. Takto je potrestán za svoji pýchu, která i jeho dobré skutky proměnila v zaslepené. Sbor je vypravěčem. Posouvá děj dopředu a je i rádcem krále, ale je nejednotný. Část sboru souhlasí s tím, aby poslal Antigonu na smrt, druhá část včetně věštce by nechala Antigonu jít. Druhá část sboru by dovolila i pohřbít druhého bratra. S tím král nesouhlasí a řídí se podle sebe a první části sboru. Antigona je dcera bývalého krále. Snaží se o to, aby oba bratři měli stejná práva. Ráda by měla i podporu sestry, ale k ničemu ji nenutí. Její společný rys s králem je, že si myslí, že dělá správnou věc a že je podobně neústupná.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Antigona. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 57 komentářůSouvisející novinky - Antigona (1)
Bez obav, Démon lidství a dalších 1 990 eknih zdarma
15.03.2023
Kniha Antigona v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 6x |
| v Přečtených | 1 259x |
| ve Čtenářské výzvě | 75x |
| v Doporučených | 22x |
| v Mé knihovně | 72x |
| v Chystám se číst | 116x |
| v Chci si koupit | 20x |
| v dalších seznamech | 12x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
mytologie antika divadelní hry pravda zodpovědnost pýcha antická literatura starověké ŘeckoSofoklés také napsal(a)
| 1968 | Antigona |
| 1950 | Oidipús vladař |
| 1975 | Tragédie |
| 2009 | Antigoné / Élektrá |
| 1942 | Elektra |

81 %
67 %
Antigona
Na dobu, z níž kniha pochází, se mi příběh četl dobře. Líbila se mi srozumitelnost. Drama jde ruku v ruce s antickými pravidly tragédie, to rovněž oceňuji, že si díky tomu mohu lépe představit, jak vše fungovalo. Fascinuje mě, že údajně Antigona vznikla z celé trilogie jako první. Tato četba mě nalákala, abych si z antických klasických děl přečetla více. Je to taková milá jednohubka, co vám rozšíří obzory.
Poněkud překvapivý a zbrklý mi přišel Kréonův obrat, kdy se rozhodl nakonec ustoupit v obavách z božího hněvu, ale zase to ukazuje další významný rys antických dramat. Postava věštce se mi moc líbila, také oceňuji to dokrve se bojující v lidech, kteří měli vysoké hodnoty a šli si za svým názorem. Ismeéné mě štvala, jak byla vyděšená, ale stejně vím, že bych byla stejná.
Konec byla jedna velká mela, ale čekala jsem to, ještě mi chybělo nějaké výraznější ukončení, třeba sebevražda Kréona, ale když se zamyslím nad jeho charakterem, tak ve výsledku jen bědoval, jak špatně dopadl a chtěl zemřít, ale neměl v sobě tu sílu, se vším skoncovat, což mi k němu asi sedí.
Jeho syn Haimón byl sympaťák, trochu jsem se nejprve obávala, že bude s otcem jen tak souhlasit, ale nakonec se projevil a také jednal velmi vášnivě a v duchu svých hodnot.
Repliky sboru pro mě byly někdy rušivé, ale chápu jejich úlohu, posouvají děj, vysvětlovali, podtrhovali ono dilema.