Amerikánka přehled

David Jařab

Co vás dokáže udržet při životě, když proti vám stojí celý svět a vy jste ještě dítě? Nejdůležitější je především věřit v sebe sama. Ale důležitá je také víra, že někde daleko, možná až v Americe, čeká někdo, komu na vás záleží… Příběh inspirovaný těžkým osudem Emy Černé, která si v komunistickém Československu prošla hned několika ústavy a pěstounskou péčí, se dočkal úspěšného divadelního zpracování v režii Viktora Tauše na pražských Jatkách78, který také natočil stejnojmenný celovečerní film. Kniha obsahuje 24 nečíslovaných stran obrazových příloh.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Amerikánka. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Danago
26.10.2025

Smutný příběh inspirovaný skutečným osudem Emy Černé, dívky, která vyrůstá v komunistickém Československu bez lásky, jistoty i bezpečí.

Zpočátku ji drží nad vodou starší bratr, ale systém sourozence rozdělí a každý končí jinde. Ema se těžce smiřuje s odloučením, učí se přežít v dětském domově, později v pěstounské péči, kde se necítí vítaná. V rodině neobstojí a končí v pasťáku, kde si musí zjednat respekt. Nad vodou ji drží víra, že její otec žije v Americe a jednou se setkají. Amerika se pro ni stává symbolem lásky a svobody, která jí byla upřena.

Po útěku z pasťáku se dostává do Prahy – právě probíhá sametová revoluce, ale její život se neobrací k lepšímu. Kruh se tragicky uzavírá, když i její dcera skončí v tomtéž dětském domově, kde vyrůstala ona sama.

Jařab píše jednoduše, a bohužel příliš emocí ve mě vyvolat nedokázal.

Za mě hlavním viníkem není jen stát, ale i matka, která Emu opustila, a pěstouni, kteří ji nikdy skutečně nepřijali.
Amerikánka je výpověď o dětství, které se nemělo stát tak krutým, a o naději, která i přes všechno odmítá zhasnout.
Bohužel, i když Ema od dětství zažívá příkoří její povaha ji pomáhá přežít, moc sympatií ve mě nevzbudila. Možná by byla jiná za jiných okolností . V knize mi chyběly emoce, pocity hlavní hrdinky. Některé části příběhu jsou useknuté a nedokončené. Knize něco chybí.
Příběh má velký potenciál, který zůstal nevyužitý. Celé to působí jako deník umíněné puberťačky. Samozřejmě prvním viníkem je matka , která Emě ublížila i v dalším životě. Bohužel hodně toho je zde jen naznačeno . Neškodilo by kdyby se toto tématu chytil někdo jiný a zpracoval jej podrobněji a více beletristicky.
Kniha bohužel nekončí ani nadějně. Pokud je to biografie, tak se s tím nedá nic dělat. Takto to napsal život

všech 24 komentářů

Související novinky - Amerikánka (2)

Příběh o holce, kterou nedostali...

26.06.2024

Prokletí svatých, Plameny války a další knižní novinky (25. týden)

16.06.2024

Zfilmováno

Amerikánka (2021)

Kniha Amerikánka v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně50x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

David Jařab také napsal(a)

David Jařab
česká, 1971