Ztracený zvláštní vlak / Zmizení zvláštního vlaku / Kam se poděl zvláštní vlak / Stratený vlak

Povídka od: Arthur Conan Doyle
Z knihy: Z říše tajemství, Zapomenuté případy Sherlocka Holmese, Kapitán Polární hvězdy, Zmizení zvláštního vlaku, Dobrodružství na moři i na souši, Apokryfy Sherlocka Holmesa


Jak mohl na trati zmizet během několika minut celý nákladní vlak - a proč? V příběhu chybí Sherlock Holmes, jde jen o zajímavý nápad, jenž se vyřeší jedním dopisem.

Originální název:

The Story of the Lost Special


Rok vydání originálu: 1898

Komentáře (3)

Přidat komentář

Kozel
21.02.2023 5 z 5

Brilantní. Jednoduše a stručně....brilantní. Dokonale akční dobrodružná povídka s kriminální zápletkou z pera mistra tématu. A přece odlišná od Sherlockových příběhů. Ačkoliv Herbert de Lernac je pro mě nejslabší částí povídky a jeho styl vyprávění poněkud otravný (možná proto, že je to Francouz), zároveň je ono rozluštění záhady zmizení zvláštního vlaku zcela pohlcující jako ona propast v uzavřeném dole. Stejně tak celkové pojetí a zasazení do anglické kolejové pavučiny a dobového systému má ohromnou vypovídající hodnotu, aniž by v současnosti zněla pouhým nádechem parní nostalgie. Arthur Conan Doyle i této povídce nepochybně vdechl nadčasovost.

soukroma
14.04.2021 4 z 5

Pořádně dobrodružné - přesně ve stylu dopisu "čtenáře Timesů"
"Jeden z elementárních principů praktického myšlení zní, že když vyloučíme nemožné, pak to co zbývá, ať je to jakkoli nepravděpodobnÝ, musí obsahovat pravdu." (přesná citace, která současně ukazuje, jak mizernou odvedl český korektor práci).

Pěkné využití možnosti uhelných šachet a tehdejší hustoty kolejí v Anglii. Do pár hodin vypravit zvláštní vlak pro soukromé účely (pro kohokoli, kdo byl schopen zaplatit, a nebyl to úplně majlant) nebyl pro tehdejší vlakovou velmoc žádný problém, úchvatné (u nás by už dneska snad ani drezína nebyla za úplatu).


honajz
24.05.2013 5 z 5

Ačkoliv v tomto příběhu nefigurují ani Sherlock, ani Watson, jde o velice napínavou povídku otevírající možnosti fantazii čtenářů. Navíc závěr je napsaný skoro jako scénář filmu, čtenáři vyvstává ta hrůzná scéna přímo před očima.