Záhada sedmi černých koček

Povídka od: Ellery Queen
Z knihy: Jedenadvacet detektivů


Detektiv Ellery Queen s úmyslem pořídit si teriéra navštíví obchod se zvířenou. Půvabná prodavačka Marie Curleighová mu poví o svých kuriózních zákaznicích, starých sestrách Tarklových, které po ní každý týden žádají dalšího černého kocoura se zelenýma očima. Pro prvního si přišla slečna Sára, avšak další si vždy objednala na lůžko upoutaná slečna Efemérie, která navíc kočky nemůže vystát. Ellery Queen se rozhodne s pomocí slečny Curleighové přijít této záhadě na kloub.

Anotace v knize:
Ellery Queen je autor i jeho detektiv. Ellery detektiv je mladý muž — ale ne už zas tak mladý, trochu výstřední (nosí např. cvikr) — ale ne příliš výstřední; od většiny svých amerických kolegů se sympaticky liší tím, že není epickým hrdinou, nýbrž chová se spíš jako mladý učitel, a svá milostná dobrodružství, má-li nějaká, nemísí zpravidla s profesí. Je to amatér, který se pomalu stává soukromým detektivem z povolání a který si vždy delikátní otázku poměru k oficiální policii originálně vyřešil tím, že jeho tatínek je vedoucím kriminálního oddělení newyorské policie, specializace vraždy.

Ellery Queen jako autor je dvoujediný, neboť za tímto jménem se kryjí dvě osoby (bratranci) — Frederic Dannay a Manfred B. Lee (oba narozeni 1905). Na rozdíl od mnohých příležitostných autorských dvojic je to však pevný a úspěšný svazek, který trvá už pětatřicet let (první detektivka Elleryho Queena „Záhada s Makem" vyšla r. 1929); vydal — a to v jednom období v rytmu nejméně jedné knížky ročně — nejen dlouhou řadu vlastních detektivních románů a povídek (včetně krátké řady pod pseudonymem Barnaby Ross, v níž je detektivem poněkud za vlasy přitažený slavný herec Drury Lane, kterému hluchota přerušila kariéru), nýbrž i mnoho jiné, inteligentní a záslužné práce o detektivce a pro detektivku v nejširším smyslu. Tak v r. 1941 vyšla k stému výročí Poeovy povídky „Vraždy v ulici Morgue" Queenova výborně sestavená antologie detektivních, napínavých a záhadných povídek za posledních sto let („Sto a jeden rok zábavy").

Další podobné sbírky jsou věnovány jednak holmesiánům (zejména holmesovským parodiím) a „detektivkám", totiž ženám detektivům. Kolektivní Ellery Queen byl také iniciátorem pravidelného a solidního recenzování a kritizování detektivní literatury v tisku a literárněvědné práce v oblasti detektivní, napínavé a fantastické literatury vůbec. Velký význam v tomto směru mělo založení (v roce 1941) měsíčníku „Ellery Queen's Mystery Magazine", v němž se od té doby soustavně uveřejňují ukázky jak starší, tak i nejnovější povídkové tvorby, kritika soudobé americké detektivní produkce a bibliografická a biografická data. Časopis má svou výroční soutěž, která již vynesla na světlo nejednoho začínajícího talentovaného autora, a redakční štáb časopisu objevil už nejednu perličku detektivní literatury, zapadlou na stránkách starých časopisů. Při své soustavné a dlouholeté činnosti vybudovali též rozsáhlý a cenný literárněhistorický archiv, který svým významem již přesáhl potřeby samých autorů i redakce EQMM a je k dispozici badatelům v tomto oboru. Časopis, (který vychází nyní i ve francouzské verzi) stal se tak velmi užitečnou a spolehlivou pomůckou pro každého, kdo se tímto druhem literatury v jakémkoli směru odborně zabývá. Kolektivní Ellery Queen není tedy již jen úspěšná autorská dvojice, ani jen stará a solidní americká firma, nýbrž přímo veřejně prospěšná instituce v oblasti detektivní literatury.

Originální název:

The Adventure of the Seven Black Cats


Rok vydání originálu: 1934

Komentáře (2)

Přidat komentář

MM_Master
28.11.2023 5 z 5

Americký detektív Ellery Queen

kapr
14.02.2020 5 z 5

Hezká povídka.