Vlkodlaci

Povídka od: Alexej Konstantinovič Tolstoj
Z knihy: Upíři na staré Rusi, Upíři, vlkodlaci a jiné strašidelné příběhy, Tajemné příběhy o životě a smrti, Tři ruští klasikové


Povídka o muži, který se stal vlkodlakem a postupně nakazil celou vesnici.

Originální název:

Semja vurdolaka


Rok vydání originálu: 1907

Komentáře (3)

Přidat komentář

Kozel
13.03.2023 4 z 5

Téměř dvacet let bydlím na ulici Tolstého, aniž bych si od Lva Nikolajeviče něco přečetl. V tomto případě se mi dostala do ruky povídka jeho bratrance Alexeje Konstantinoviče. A zatraceně dobře se mi trefila do vkusu. Výborná, opravdu výborná hororová povídka s upíry, respektive vlkodlaky. Ba co víc, v Tolstého podání před čtenářem vyvstává folklorní srbská podoba těchto mytologických postav. Ona podoba je mírně odlišná od nám obvykle známých. Nic ovšem neztrácí na příjemné děsivosti, vyvolání hrůzy a obsahuje vše, proč by měla být skvělým literárním zážitkem.

Pochmurná, napínavá, krvelačná, dráždící temnou stránku fantazie, s opravdu lehounce erotickým nádechem. Povídku vypráví francouzský šlechtic s onou galskou šarmantností světem ošlehaného starce. Zdenka je žádoucí slovanskou dívkou, před níž je vzdor démoničnosti těžké ovládat francouzský sklon k vášni. Groša hrozivým démonem, zatímco Gregorij tvrdým slovanským ogarem. Dávejte si velký pozor, kdo vám kouká do oken.

richard7959
29.12.2020 5 z 5

Opravdu nadčasová povídka ze začátku 20. století, ze které běhá mráz po zádech. Vynikající.


MinaHawke
21.10.2018 5 z 5

Velmi dobrá povídka, myslím, že kdybych ji četla v noci a najednou bych za oknem uviděla něčí tvář, tak bych asi dostala infarkt. Viděla jsem i zfilmovanou podobu, ale i kdyby jste mě zabili, tak si nemůžu vzpomenout na název.