V močálech Mississipských

Povídka od: Alexandre Dumas, st.
Z knihy: Živá mrtvola a jíné povídky


nehodnoceno

Muži si mezi sebou vypráví o svých loveckých zkušenostech a jeden z nich vypravuje svůj příběh od močálů v Mississipy, kde málem před lety přišel o život.
Byl v mokřadech lovit ptáky a když už byli vyplašeni a neměl co lovit všiml si kajmanů, kteří brousili okolo. Jednoho zabil, ale byli tam další. Rozhodl se, že půjde už pryč. A jak odcházel před kajmany přes bažinu, tak se v jednom rákosí zabořil, tak hrozně, že jak se chtěl vyprostit, bořil se stále více, nebylo čeho se chytit, trávu okolo sebe už vyškubal, ale nic platno.
Všiml si, že kajmani postupně začínají jeden po druhém dorážet.
Zabil dalšího a přitom se stále bořil víc a víc, pak když jednoho kajmana omráčil, vrhl se na kajmana jeho věrný pes, aby ho zakousl, ale kajman se vzpamatovat, čapl psa a odtáhl jej do rákosí, kde už lovec jen zaslechl zavití psa a bylo po boji.
Žádné záchrany už ho nenapadaly, poněvadž ač se hýbal, bořil se do bahna stále více a když se nehýbal, také se bořil a ještě tu byli kajmani.
Když přišel další, pořádně veliký a rozevřel svoji tlamu na lovce, ten mu zabořil do tlamy svůj lovecký nůž, vzpříčil jej v jeho tlamě a držel se nože zabořené do tlamy krokodýla. Krokodýl sebou házel, mlátil okolo ocasem, ale vše bylo marné, nože se v tlamě zbavit nemohl. Lovec se stále držel nože v tlamě a jak sebou kajman házel a snažil se utéci, postupně lovce vytáhl z bažiny na pevnou půdu ven. Když byl lovec konečně bezpečně na pevnině pustil se nože a kajman i nožem v tlamě okamžitě zmizel v bažině.
A lovec celý vyčerpaný šel tentokrát velmi opatrně přes bažinu zpátky do tábora ke svým druhům.

Komentáře (0)

Přidat komentář