Tak tedy – HEIL HITLER! – ty svině!

Povídka od: Jiří Kulhánek
Z knihy: To je přece nesmysl


Povídka se odehrává v německém koncentračním táboře, v němž se lidé rozpuštění ve vápenné kaši vrátí vykonat pomstu na svých mučitelích.

Rok vydání originálu: 1994

Komentáře (6)

Přidat komentář

Maud22
28.04.2021 5 z 5

Mně bylo divné, že tuto povídku uvádí autor slovy, že všechny scény jsou zcela vymyšlené, že to tehdy bylo mnohem horší. Tak nějak zvládám brutální scény v rámci fikce, ale tady mi došlo, že bohužel realita předčila fikci. Krutost nadlidí nezůstala bez odplaty, ale je to mrazivé a to uspokojení s trestem nepřichází, což v tomto případě je naprosto v pořádku.

kure91
11.01.2020 5 z 5

Povídka od Mistra a podle toho to vypadá. Brutální, násilné, s množstvím vápna. Kulhánek se s tím nemaže, jede se tvrdá akce, žádné povídačky okolo a cíl je jasný, pomstít se.


EmanuelBremi
12.03.2019 2 z 5

Nijak mě to neoslovilo. Bezduchého násilí a brutality zabalené v dece koncentračního tábora jsem už asi viděl jinde dosti. Všechno "příběhové" je tam hrozně urychlené, jen aby se dalo popsat další zvrhlosti vedoucích tábora. Trochu zbytečné popisné pasáže jsou naopak docela pěkné a delší.
Není to vyloženě ničím špatné a přečíst se to dá za chvilinku, ale ani to nic člověku nepřinese.

slawa.cap
18.12.2017 1 z 5

Pro mě rozhodně nejslabší povídka sbírky. Násilí mi nevadilo, ostatně je to Kulhánkova doména, ale dál jsem ten příběh asi moc nepochopil. Nebo mi něco zatraceně moc uniklo. Možná v mém vydání chybí pár stránek, ale číslováni sedí.
Omlouvám se ostatním, ale já prostě líp hodnotit nemůžu. A je mi líto, že zrovna u Kulhánka.

Terva
19.04.2015 5 z 5

Hodně brutální povídka
Malá ochutnávka:
Všichni nepohybliví chovanci nechť jsou považováni za mrtvé a jako takoví nechť jsou neprodleně přeneseni do Krematoria, kde budou v rámci hygienických předpisů "o předcházení epidemiím" bezodkladně zpopelněny. V našem táboře tudíž není marodka ani nemocní...........

vlkodlaq
16.01.2015 5 z 5

Hledána a přečtena jen kvůli Kulhánkovi, přesto velmi dobrá, se znatelným Kulhánkovým stylem. Poněkud brutální, přesto baví a zlepšuje charakter. Po přečtení všeho, co kdy Kulhánek vydal můžu s klidem říct, že vše stojí za přečtení.