Svět je les, les je svět

Povídka od: Ursula K. Le Guin
Z knihy: Experiment člověk


Lidé těží dřevo na planetě, jejíž obyvatelé používají stejné slovo pro označení své planety i pro les. Výrazná novela s motivem vztahu člověka k ekosystému.

Originální název:

The Word for World is Forest


Rok vydání originálu: 1972

Komentáře (2)

Přidat komentář

knihyKeMne
29.10.2020 5 z 5

Úplně stačila první kapitola této rozsáhlé povídky, aby byla na plné hodnocení. Vylíčená psychika typického člověka ve vztahu k "podřadné" rase. Kapitola mi připadala ucelená sama o sobě, konec otevřený, zato snadno domyslitelný. Naštěstí to další kapitoly nepokazily, nebyly tam nijak navíc. A krom toho moje oblíbené téma neobyčejného lesa, příjemné zasnění, i když tíživý děj.

yerry
09.11.2015 5 z 5

Na to, že text bol písaný na objednávku, ako píše autorka v doslove lebo pôvodne chcela písať len o lese a spánku v rámci dobových hypotéz na problematiku snenia v ňom, napísala jeden z najlepších románov z tejto oblasti.

Napínavý príbeh nepustí od začiatku do konca. Nechýba mu úplne nič. Najviac ma dostal koniec, keď mala nastať pomsta. Každý tu napokon zožal takú búrku, aký vietor zasial. Bez uvažovania dávam plný počet hviezd.

Poznámka k technologickým novinkám:
NAFAL: rýchlosť blízka rýchlosti svetla, ktorou tu cestujú vesmírne lode na väčšie vzdialenosti.
Ansibl: Komunikátor, ktorý zabezpečuje spojenie v reálnom čase na vzdialenosti aj niekoľko desiatok svetelných rokov (vynález Certiáncov). Na podobnom princípe bol založený aj pokus o cestovanie nadsvetelnou rýchlosťou opísaný v poviedke Příběh Shobiů.