Svatá noc / Štědrovečerní noc / Štedrovečerná noc

Povídka od: Nikolaj Vasiljevič Gogol
Z knihy: Večery na dědince nedaleko Dikaňky, S čerty nejsou žerty, Bláznove zápisky, Výbor z díla I: Večery na dědince nedaleko Dikaňky / Mirhorod / Povídky, Povídky, Večery / Myrhorod / Petrohradské príbehy, Bláznovy zápisky


Čert se chce pomstít výtvarně zdatnému kováři Vakulovi za to, že vymaloval obraz ponížení ďábla při posledním soudu. Ukradne proto měsíc z oblohy, aby ve tmě nemohl jít na slavnost ovdovělý sedlák Čub, otec krásné a rozmarné Oksany, jíž se kovář dvoří. Čub se však přesto vydá do tmy a kovář se může pokusit o namlouvání. Současně s touto snahou probíhají i další milostné snahy – Vakulova matka Solocha, čarodějnice, touží pro sebe získat vdova Čuba a jeho majetek. Za tím účelem neváhá rozeštvávat svého syna a otce jeho vyvolené.

Originální název:

Ночь перед Рождеством (Noč pěred Rožděstvom)


Rok vydání originálu: 1831

Komentáře (3)

Přidat komentář

PREBURDA
14.10.2023 5 z 5

Krásný pohádkový příběh zasazen do mrazivých nocí a o to ještě tajemnější, jelikož se děje v čase vánočním. Krásné čtení.

FiliaNoctis
27.01.2021 5 z 5

Magický a vtipný príbeh písaný so značnou nadsázkou :) Ale atmosféra mrazivej noci, v ktorej poletujú čarodejnice a sliční čerti plnia priania spolu s Gogoľovým znamenitým štýlom písania je zážitok vskutku príjemný :)


Set123
27.08.2020 2 z 5

Tohle bylo… divné. Člověk by od Gogola opravdu nečekal pohádku, ale hle!, tady je.

Musím zahanbeně přiznat, že s ruskými pohádkami nemám moc zkušeností, ale toto mi více než co jiného připomínalo parodii na pohádku. Ano, pobíhá tam čert, čarodějnice a cituji: „plno nesmyslů.“, ale člověku se zároveň zdá, že to všechno jsou spíše karikatury typických představ. Zbožný kovář, zároveň ale tak trochu tupec, osedlá čerta, kterého předtím vytáhl z pytle, kam ho strčila jeho matka, čarodějnice, která je vlastně jenom takovou lokální koketkou.

Inu… bylo to, jak říkám, poněkud zvláštní. Pohádka je až do poloviny celkem o ničem, kdežto v polovině se najednou všechno hrozně rychle napravuje, sličná panna se zamiluje do svého nápadníka a tak dále a tak dále. Na druhou stranu nutno uznat, že Gogol naprosto přesně vystihl nestálost ženských citů (pravda, občas i mužských).