Štědrý den

Báseň od: Karel Jaromír Erben
Z knihy: Kytice z pověstí národních, Znám křišťálovou studánku, Máj / Kytice, Kytice / Buket / Kytica, Kytice: výbor


Láska na štědrý den nemusí být nejšťastnější.
Pověst o slovanských štědrovečerních zvycích. Půlnoc po Štědrém večeru má magickou moc vidět ve vodě odraz budoucnosti. Tak Hanička vidí svého budoucího ženich a Marie svůj pohřeb.

Originální název:

Štedrý den


Rok vydání originálu: 1848

Komentáře (7)

Přidat komentář

MM_Master
08.03.2023 5 z 5

Dve mladé panny idú počas štedrovečernej noci ku zamrznutému jazeru, aby tam nazreli do svojej budúcnosti. Jednu čaká ženích a svadba a tú druhú truhla a smrť.

Kontryhelka
20.09.2021 5 z 5

Krásná a smutná vánoční balada. Názorná ukázka toho, že nikdo nemá pokoušet osud a nahlížet do budoucnosti.


MilanCFC
25.02.2020 5 z 5

To je pěkně těžký opar, který doprovází tuto baladu. V tom byl Erben mistr.

Kuža007
07.12.2019 4 z 5

Velice chmurná báseň.

Cusco
09.04.2017

"Štědrý den. Nižádného dne do roka neprovozují se u Slovanů tak obecné věštby, jako právě na štědrý večer. Hospodář, hospodyně, mládenec i panna, každý jich hledí se věštbami dozvěděti, co mu příštího roku nastává. Spůsobové takového věštění jsou velmi rozliční, ano téměř ani všickni vyčísti se nedají. ... ...
Hospodáři daruje se na štědrý večer štědrovka neb houska, kterážto znamená přání, aby hospodář příštího roku měl všeho hojnost a zvláště aby se jemu na poli zdařilo obilí.
Co od večeře zbude, dává se kravám, aby hojně dojily. Kohoutovi dá hospodyně proužek česneku, aby byl bujný, a slepicím hodí hrst hrachu, aby snesly mnoho vajec. Rybí kosti, ježto zůstanou od večeře, zakopaj se pod ovocné stromy, aby příštího roku byly úrodné.
A poněvadž toho dne až do večeře zachovává se tuhý půst, slibuje se dětem, které se postí, že v noci uhlédají zlatoušky neb zlatá prasátka."

(doslov: Poznamenání, kniha: Karel Jaromír Erben: Kytice z pověstí národních, literárně historický úvod napsal Ladislav Quis, rok 1901)

Beltrix
09.09.2016 3 z 5

Štědrý den aneb Znát vlastní osud nemusí přinést štěstí.

Terva
09.06.2015 4 z 5

Nastala zima, mráz v okna duje,
v světnici teplo u kamen:
v krbu se svítí, stará polehuje,
děvčata zase předou len.