Soulad vyšších sfér

Povídka od: Kenneth MacLeod
Z knihy: Plameny hvězd


Donald MacIntyre byl vyslán na stanici Kontaktu s mimozemskými kulturami, aby zde plnil Boží poslání v tom smyslu, že bude mezi nově objevenými mimozemskými organismy - mykoidy - šířit křesťanství. Netušil, že jeho mesiášství dojde většího naplnění, než si kdokoli z jeho představených (a vlastně i agentů, kontrolujících styk s mimozemskými entitami) připustil.

Originální název:

A Case of Consilience


Rok vydání originálu: 2005

Komentáře (2)

Přidat komentář

t_gon
20.08.2020 3 z 5

Teologická agitka na téma šíření křesťanství v časech, kdy to již z podstaty věci nedává smysl, nebo dobře promyšlený popis, jak by mohl fungovat první kontakt s našimi sousedy „tam venku“?

Nebyl problém se ve vnitřních myšlenkových pochodech otce Donalda zorientovat, ani „ateisticky“ vydržet jeho nezlomnou víru a přesvědčení o svém těžkém poslání (misionáři by mohli povídat). Mrzelo mne spíše, že ve srovnání s ostatními povídkami této sbírky zde nezbylo více prostoru pro popis stanice KoMik, systému červích děr (nexus) nebo nově zkoumané rasy. Ten svět měl velký potenciál, který ani otec Donald nestihl včas prozkoumat. Nevíme tedy, zda slovo boží dobře rozšířil, ale mykoidy si z jeho kázání jistě něco vzaly, než se nalodily na generační lodě třídy „Stromovous“ a vydaly se vstříc lepším zítřkům.

Metla
21.11.2018 3 z 5

Prvními stránkami povídky, kde se víceméně konverzační formou probíralo náboženství, jsem se vyloženě protrápila, ale byla jsem odhodlána (vzhledem k malému rozsahu) nehodit vidle do hnoje. A dobře jsem udělala, příběh se nakonec vyloupnul v docela sympatickou jednohubku s příjemným nadhledem. Hodnocení je sice ovlivněno úvodním negativním dojmem, ale přesvědčivý finiš povídky vykřesal jiskry naděje pro „Věž kosmonautů“ – u té jsem loni po pár desítkách stran rezignovala. Možná dostane druhou šanci. 60%