Romeo a Julie

Povídka od: William Shakespeare
Z knihy: Romeo a Julie / Tartuffe, Tragédie, Tragedie 1


V italském městě Verona žije rod Kapuletů a Monteků, které se odnepaměti nenávidí. Mladý Romeo Montek je bezhlavě zamilovaný do dívky Rosaliny. Myslí na ni kudy chodí. Starý Kapulet pořádá každoroční ples a seznam pozvaných hostů dá svému sluhovi. Sluha musí sehnat Kapuletovi přátele, ale neumí číst. Náhodou potká Romea z Benvoliem a požádá ho o pomoc. Když Romeo zjistí, že mezi pozvanými je i Rosalina, nenechá si ujít příležitost setkat se s ní.
V Kapuletově domě se všichni chystají na ples. Juliiny rodiče si přejí, aby se provdala za hraběte Parise, kterého však Julie nemiluje. Na plese se Julie seznámí s Romeem a zamilují se do sebe. Téhož večera se Romeo setká s Julií v zahradě a vyzná jí lásku. Domluví si spolu nazítří tajnou svatbu. Ráno vyšle Julie svou chůvu k Romeovi. Ten jí vzkáže, že se setkají odpoledne v cele bratra Vavřince, který je oddá. Cestou z kostela se Romeo připlete k rvačce mezi Merkuciem, Benvoliem a Tybaltem. Tybalt zabije Merkucia a Romeo musí pomstít krev přítele. Utká se s Tybaltem a zasadí mu poslední ránu. Za tento čin je odsouzen do vyhnanství. Julie je nešťastná, že ho ztratila. Chůva jí slíbí, že Romea najde a
domluví s ním schůzku na rozloučenou. Romeo se v noci setká s Julií a zůstane až do rána, potom uteče do Mantovy. Ráno rodiče oznámí Julii, že se provdá za Parise. Julie je nešťastná a utíká pro radu k bratru Vavřinci. Dostane uspávací lék, po kterém bude vypadat jako mrtvá. Julie ho doma vypije a všichni si myslí, že zemřela. Uloží ji do hrobky a truchlí. Mezi tím se Romeo dozví o Juliině smrti, ale netuší, že je to lest. Koupí si jed a pospíchá do Verony. V Kapuletově hrobce přistihne Parise. Utkají se spolu v boji a Paris padne. Zoufalý Romeo vypije jed a záhy umírá. V zápětí se Julie probouzí a vidí mrtvého Romea. Naposledy ho políbí, uchopí jeho dýku a probodne se. Padne na Romeovu mrtvolu a zemře. Do hrobky přispěchají Kapulet i Montek a nad těly svých mrtvých dětí uzavřou mír.

Originální název:

Romeo and Juliet


Rok vydání originálu: 1595

Komentáře (1)

Přidat komentář

Tuffy
10.02.2012 5 z 5

Romeo a Julie je opravdu vydařené dílo, jedna z nejlepších klasik, co znám. Myslím, že by si ji měl každý alespoň jednou přečíst.