Přísežný meč / Prísažný bojovník

Povídka od: George R. R. Martin
Z knihy: Rytíř Sedmi království


Dunk spolu s panošem Eggem vstoupil do služeb starého lorda Eustáce Osgreye, který přežil své syny, žije v polorozpadlém hradě a z celého rodového bohatství mu zůstaly jen tři vesnice. Panuje nezvyklé horké léto a všechno usychá. Lady Rohanne z Chladné Vody, zvaná Rudá vdova, protože přežila své čtyři manžely, postaví na svém panství hráz, a tak vlastně ukradne svému sousedovi vodu. Dunk se marně snaží zabránit sousedské válce.

Originální název:

The Sworn Sword


Rok vydání originálu: 2003

Komentáře (9)

Přidat komentář

kopeceli
11.03.2023 5 z 5

Dunk se mi líbí. Egg také. A dohromady jsou silná dvojka, která si dokáže poradit a postarat se o sebe, aniž by jakkoliv porušila zákony rytířství. A teď mají navíc něco od paní Chladné Vody. Ačkoliv je Dunk zraněný, získal víc, než Lady Rohanne. Tohle čtení mne opravdu baví.

elenai
02.09.2020 5 z 5

Vlastně se v této povídce nic moc nedělo, ale to vylíčení postav, prostředí a atmosféra, to bylo působivé a začínám mít moc ráda Dunka s Eggem. Dunk není vůbec takový ňouma, jak si o sobě myslí, no a Egg, ten strčí kdejakého mistra do kapsy a ještě má neskutečně prořízlou pusu. Ačkoliv zde mu zdatně sekundoval septon Sefton.


Renncha
11.06.2020 4 z 5

Druhá povídka, byla zajímavá, opět hromada jmén a bylo těžké se v tom orientovat, ale i tak se povídka povedla.

Claudius
30.12.2019 5 z 5

Druhá povídka, která má zde nejnižší hodnocení a očekával jsem, že bude nejslabší, vůbec nejslabší není. Kniha stále drží stejnou úroveň a i druhá povídka se serem Eustácem mě velmi bavila. Sice bych se být serem Duncanem na sera Eustáce a jeho malou věž vykašlal hned poté, co bych se dozvěděl, že mi lhal, ale Dunk to zvládl poměrně elegantně vyřešit. Jen tak dále.

mirektrubak
25.06.2019 5 z 5

Tahle povídka mi připomněla, proč jsem tak rád trávil čas v těch tisících stranách nedokončené Písně ledu a ohně. Vyhýbá se černobílému vidění světa (hrdinové a padouši) a Dunka vrhne do situace, ve které je všechno trochu nejisté, ve které neustále trochu hrozí, že svým rozhodnutím hájit čest a právo může udělat víc škody než užitku. Jde to sice trochu proti pravidlům žánru, ale pro mě je právě tohle přitažlivé – nejen, že jsem do konce nevěděl, jak Duncan dopadne, ale vlastně jsem si nebyl jist, jak si přeji, aby dopadl.
Zároveň zůstává Přísežný meč i napínavým příběhem a ukazuje, že se ve fantasy světě nemusí pokaždé „hrát o trůny“, že dramatické čtení může přinést i konflikt na periferii velmocenského zájmu, lokální hádka o téměř vyschlý potok.
A navíc zde zůstávají obvyklé sympatické postavy: Chudý, ale čestný rytíř. Prostořeký panoš-rošťák. A copatá lady, která – ač mrňavá - má kuráže jak sedm čertů :-)

cori
21.10.2015 4 z 5

Dunk se kromě facky dočká i políbení. Samozřejmě nechybí rytířský souboj.

Torgal
03.03.2015 4 z 5

Lokálny spor medzi dvomi bezvýznamnými rodmi nie je z historického hľadiska Westerosu veľmi zaujímavý a tak majú pre fanúšika Piesne ľadu a ohňa väčšiu pridanú hodnotu spomienkové pasáže o bitke na Červenej tráve. Tempo je na môj vkus až príliš voľné a zápletka príliš prostá, ale zobrazenie života v stredovekých časoch je opäť fantastické. Zásady rytierskosti sú opäť v centre autorovej pozornosti, hoci teraz z trochu iného uhla ako v Potulnom rytierovi. Stále veľmi dobré čítanie, čakal som ale kus viac. 8/10

gogo
16.02.2015 4 z 5

Hrdinský epos, který sice nedosahuje kvalit Potulného rytíře, avšak v mnohém připomíná styl původní ságy. Zpočátku se děj lehce vleče, závěr je tradičně velmi silný.

mi-380
13.02.2015 4 z 5

Příjemný rytířský dobrodružný příběh s obrovským množstvím informací o lidech a době před Hrou o trůny: 75 % (11 hodnotících 78 %).