Případ pro Cech čmuchalů

Povídka od: Julie Nováková
Z knihy: Ve stínu magie


Sebastian Sixtus z Cechu čmuchalů dostává svůj první případ. Má vyšetřit, kdo zavraždil mistra Vetivera z Cechu parfémářů.

Komentáře (5)

Přidat komentář

Marketplace
03.09.2023 4 z 5

Docela čtivá povídka. Krátká detektivka, kde asi většina čtenářů odhadne kdo je vrahem.

cori
08.12.2021 3 z 5

Fantasy alegorie o vzniku policejního sboru a zavádění nových metod a vynálezů do detektivní praxe. Čekala jsem údernější pointu.


kure91
15.04.2021 3 z 5

Možná bych si povídku víc vychutnal, kdyby byl trošku víc rozepsán svět a pozadí postav, takhle mi to přišlo jako taková jednohubka, která nezklame, ale ani nijak výrazně nezaujme. Byť samotný nápad s vůněmi a jejich schopnostmi sám o sobě nebyl vůbec nezajímavý.

Terva
22.07.2020 2 z 5

Parfémy koneckonců mají
v lidech vyvolávat
spíš pocity než myšlenky na to,
z jakých složek byly vyrobeny.


Další průměrný příběh, který by zasloužil víc propracovat. Dedukční pochody hlavního hrdiny Sebastiana nejsou vysvětleny, tak jak to dělá Scherlock Holmes. Zde je to čtenáři prostě řečeno a tak to prostě je. Jak se k tomu výsledku hlavní hrdina dopracoval není přece důležité. Pro mě však jo, protože jinak to vypadá strašně vyumělkované a zavání to průměrností. Navíc ten nádech policejního státu to hodil do podprůměru.

Malá ochutnávka:
Sídlo Cechu mágů by mohlo spolehlivě spolknout budovy parfémářů, čmuchalů i dalších menších cechů a stále mít dost místa na další, ačkoli na počet členů nešlo o velký cech. Mágové upřednostňovali kvalitu před kvantitou. Pokud v člověku neviděli zřejmý talent a ambice, neměl nejmenší šanci stát se jejich učněm.....

Jaruš7
02.03.2020 5 z 5

Jedna povídka z knihy "Ve stínu magie" s mimořádným námětem, tkř. "parfém / .--./.-./.-/...-/-../-.--/ mě dostal, důsledky jeho účinků, tak nádherně lidsky zvrácené. Gratuluji, suprdílko.