Předměty

Povídka od: Virginia Woolf
Z knihy: Strašidelný dům, Smyčcový kvartet


Hrdina povídky našel na břehu moře podivuhodný střep a nyní hledá věc, ze které by mohl pocházet.

Originální název:

Solid Objects


Rok vydání originálu: 1920

Komentáře (1)

Přidat komentář

Jass
09.07.2021 5 z 5

Všechno špatně! S tou anotací myslím... Spíš by to mělo být: Hrdina povídky našel na břehu moře obroušené sklíčko... když tak nad tím přemýšlím, říct víc by byl spoiler :P Nicméně rozhodně a v žádném případě nehledá věc, ze které by ten střep mohl pocházet...

"Ať už se takovéhle myšlenky honily Johnovi hlavou nebo ne, kousku skla bylo přiděleno místo na krbu, kde stál pevně na hromádce účtů a dopisů a sloužil nejen jako znamenité těžítko, ale také jako přirozená zastávka, na níž spočinuly mladíkovy oči, kdykoli vzhlédly od knihy. Když se na nějaký předmět člověk napůl duchem nepřítomen a s myslí soustředěnou na něco jiného opakovaně dívá, splyne ten předmět tak dokonale s jeho myšlenkami, že ztratí svůj skutečný tvar a přetvoří se do trochu odlišné ideální podoby, která pak mozek posedne, když to nejméně očekáváme."

Celkově moc krásná povídka zpochybňující společenské hodnoty a kladoucí otázku, co je v životě skutečně důležité? Aniž by na ni dávala jasnou odpověď. Také ukazuje krásu drobností všední každodennosti, ale to už u Virginie asi není překvapením. Úroveň deprese: střední.