O ztracených lidech / O stratených luďoch

Povídka od: Jack Finney (pseudonym)
Z knihy: Alfred Hitchcock 1 – Má oblíbená strašidla (20 povídek), Moje najmilšie strašidlá (21 poviedok)


Povídka napsaná v roce 1956 je vysoce nadčasová. Popisuje alternativní možnost nového žití vybraných lidí na planetě Verně.

Verna je planeta lidí, kteří se od svých vrstevníků na Zemi liší jen mírně. Jejich životní nastavení je ale zcela jiné. V souladu s přírodou žijí a pracují dle svých možností a představ, ale především plně v souladu s přírodou. Lidé zde jsou šťastni a žijí zcela nový život.

Verňané se snaží z lidské populace vybrat zástupce, na kterých by dokázali, že lze lidstvo změnit z přehršle spěchu a stresu na generaci zcela novou. Pro egoisty a kariéristy zde ale není místa. Ti se již z titulu své povahy a podstaty vyřadí sami.

To se stane i hlavnímu hrdinovi, který velmi touží po novém životě, ale stále nepochopil, že ten není ukryt jen v novém prostředí, ale především v něm samém.

Povídka je součástí svazku Třetí nástupiště (The Third Level), který ale nebyl pravděpodobně v českém jazyce vydán, vyšla ve Světové literatuře č. 5/1985.

Originální název:

Second Chance


Rok vydání originálu: 1956

Komentáře (1)

Přidat komentář

Demimortuus
27.12.2019 3 z 5

Na dobu vzniku překvapivě a netradičně vystavěná povídka, která by mne dnes mnohem víc potěšila nějakým rize hororovým koncem, kterým by hlavní hrdina tvrdě procitnul ze svého vysněného úprku z našeho světa. I tak jde však stále o pěkně vypointovaný kraťas s mravním ponaučením.