Markraběnka

Povídka od: Alexandre Dumas, st.
Z knihy: Živá mrtvola a jíné povídky


nehodnoceno

Povídka o muži, který uprostřed zimy a bouře, se ztratí kdesi v lesích, na poslední chvíli objeví jakýsi dvůr a tak k němu zavítá.
Mladá slečna ho přijme a dá mu v teple najíst a napít. Přijde však paní domu, která se sice tváří přívětivě, ale je zlá.
Slečna mladého muže zachrání tak, že prohlásí, že je to francouz a že je její ženich.
Mladý muž nechápe, ale hraje tuto hru se slečnou.
Paní je uvede do ložnice pro hosty a jde se spát.
Slečna mu vysvětlí, že paní nesnáší angličany, protože kdysi jeden angličan v souboji zabil jejího snoubence. Takže každého angličana, který zavítal do jejího domu, buď nechala roztrhat vlky nebo zmrznout v zimě venku.
Protože těm dvěma hrozí od markraběnky nebezpečí, rozhodnou se brzo ráno utéci.
Mladý muž zapřáhne koně a na saních v ranních hodinách utíkají před manýry paní markraběnky ku Paříži, kde má mladý muž svoji kmotru, která jim může pomoci.
Během cesty je dohánějí markraběnčiny vlci a muž střelí po jednom a trefí, ale stíhají je další, střílí dále, ale mine, když už je jeden skoro dožene, mladý muž ho bouchne do čenichu pistolí a vlk se omráčeně připlete do cesty dalšímu vlku, ten se však vrhne na omráčeného vlka a místo aby honili dva uprchlíky strhne se bitka mezi vlky.
Slečna a ten mužský dále ujíždějí, už bez pronásledovatelů a na první poštovní stanici, kterou potkají, náhodou potkají mladíkovu kmotru. Všichni jsou rádi, protože jsou zachráněni a mladík si slečnu, která mu pomohla utéci vezme :-) .

Komentáře (0)

Přidat komentář