Mario a kouzelník

Povídka od: Thomas Mann
Z knihy: Mario a kouzelník, Novely a povídky, Novely, Príbehy života a smrti, Novely a povídky II.


Německá rodina přijíždí na dovolenou do Itálie. Jednoho večera se rodina vydala na kouzelnické představení. To netušili co je čeká. Na pódiu se objevil malý muž divného vzhledu. Byl to kouzelník jménem Cipolla, který používal ke svým kouzlům hypnózu. V divácích vyvolával smíšené pocity, ale nejvíce je šokoval, když zhypnotizoval číšníka Maria. Mario se totiž začal vyznávat ke své tajné lásce k místní dívce. Když ho kouzelník probudil, byl Mario velmi ponížený. Náhle nečekaně vytáhl zbraň a kouzelníka zastřelil.

Dějovým jádrem novely, napsané na počátku let 30., je bizarní příběh, jehož byl autor svědkem na své prázdninové cestě po Itálii. Vylíčení představení potulného kouzelníka, jehož triky záležely především na hypnose, vrcholí tragicky kouzelníkovým zavražděním. Novela však přesto vyznívá pocitem osvobození nad zlomením temné, člověka nenávidící síly kouzelníkovy. Tragické rozuzlení stejně jako předrážděná, dusivá atmosféra celé novely dávají tušit, ze autorovým úmyslem nebylo jen prosté vylíčení zážitku z prázdninové cesty, nýbrž že jeho vyprávění směřuje k cíli daleko obecnějšímu a důsažnějšímu: k vylíčení života Itálie 30. let, ovládané a terorisované kejklířem a hypnotisérem Mussolinim.

Originální název:

Mario und der Zauberer


Rok vydání originálu: 1930

Komentáře (1)

mgeisselreiter
mgeisselreiter
08.11.2014 3 z 5

Mann je velmi dobrý vypravěč a umí zaujmout, to částečně platí pro tuto novelu. Druhá strana Mannova stylu psaní je obšírné popisování lidí, dějů, stavů, což je často velmi nudné a obvykle i velmi těžce čitelné a stravitelné. I toto platí pro Maria a kouzelníka. V neposlední řadě u Mannových novel záleží i na obsahu, zda je pro čtenáře zajímavý. Mario a kouzelník má od všeho trochu: chvílemi zajímavý děj, poutavé čtení, chvílemi nuda. I když samotný závěr by měl skoro na 4*, celkově hodnotím 65%, 8.11.2014.