Malíř prázdných světů

Povídka od: Eva Žilková
Z knihy: Žoldnéři fantasie: Lovci monster


Dívka Elsebeth a úředník ministerstva Xavier musí spojit své síly, aby zabránili šílenému maďarskému baronovi použít vynález, který umí změnit časoprostor.

Rok vydání originálu: 2016

Komentáře (2)

Přidat komentář

Skallarix
12.07.2018 2 z 5

Steampunkové prostředí je lákavé, jak pro mnohé čtenáře, tak hlavně spisovatele, kteří se opájí představami takovýchto světů. Jistě, hlavně je populární a módní v tomto ohledu. Ale věci typu parní kapesní hodinky, či dopravní letadlo hydroplán/airbus A380 se šesti vrtulovými motory poháněné parou (kotle na uhlí) mě vždy dostanou do stavu, kdy svůj obličej schovávám v jedné, či obou dlaních (obecnou řečí se tento stav nazývá "facepalm").
Ano, zasazení do meziválečné éry s módou 19. století s alternativním odehráváním historie je jaksi zajímavé, či by mohlo. Ale použít jako antagonistu Adolfa Hitlera tak jednoduše a až plytce... Kdy se neustále náhodou všude kolem motá jako zlý malíř vyzařující čirou esenci všehozla, kterou cítí jen židé ale blond lidé ne a ne pochopit, co proti tomu chudákovi podivínskému mají... Mmmm... Když to vezmu s velkou nadsázkou, tohle mi už zavání silami ála STAR WARS, kdy Hitler je budoucí sithský lord a židé rytíři Jedi, na kterých bude brzy vykonán rozkaz 66.

cori
17.09.2017 3 z 5

Ze začátku je to parádní steampunková povídka, která má parádní rozjezd, sympatické hrdiny i zajímavé lokality Praha, Turecko, ale poněkud odbytý konec, kdy se o hlavním záporákovi nedozvíme vůbec nic. Proč ten vynález sestrojil? Co měl v plánu? Chtěl svět zachránit nebo zničit?